Het is lastig te bepalen wat wel en niet gezond eten is. Wat de één gezond vindt, kwalificeert de ander als ongezond. Is een vegetarisch eetpatroon goed of is een paleo voedingsstijl beter, of een hoogkoolhydraatlaagvetstijl, of een voedingspatroon met veel vet en weinig koolhydraten?
En welke vetten? Verzadigde vetten en/of onverzadigde vetten? Mag roomboter wel of niet? Wie kun je en mag je geloven?
Waar vele voedingsexperts, die tegenovergestelde meningen hebben het wel over eens zijn: eet onbewerkt voedsel. Hoewel er voedingsdeskundigen zijn die chemicaliën in ons eten geen probleem vinden, maar die vooral dat voedsel tot zich nemen.
Janneke van de Meulen is een topsportvrouw. Vanaf 2011 roeide ze 5 jaar in het Nederlands team en behaalde meerdere (inter)nationale successen. Inmiddels zijn krachttrainen, mountainbiken, hardlopen, racefietsen en pilates aan haar sportieve hobby’s toegevoegd.
Ze eet uitsluitend biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee) groenten, zeewier en andere planten. Dus nee, ze gebruikt geen zuivel, vlees, vis of eieren. Zelf noemt ze haar voedingsstijl, ‘Het winwin dieet’.
Alhoewel het natuurlijk geen dieet kan zijn, maar een voedingsstijl. Janneke zegt in haar onlangs verschenen boek dat het alle aller gezondste voor jezelf ook het allerbeste is voor de medemens, de dieren en de aarde. Winwin!
Ze eet dus nooit dieren en maar zelden andere dode dingen. Vooral grote hoeveelheden van één soort seizoen fruit geeft haar alles wat haar lichaam en brein nodig heeft om iedere dag optimaal te presteren. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich op haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!
Onbewerkt, onbespoten, en puur natuur
Anderzijds moet gezegd worden dat er mensen zijn die voornamelijk op dierlijk voedsel leven, gezond en sterk zijn, en bovendien gezond doodgaan. Dat laatste is helaas een hoge uitzondering vandaag de dag. Wat moet je eten? Het antwoord is dat het niet uitmaakt, zolang het maar onbewerkt, onbespoten, en puur natuur is. (Daar valt dus margarine met een roombotersmaak niet onder.) Auteur Michael Pollan, die er ook diverse boeken over heeft geschreven zegt altijd: “Als je overgrootmoeder de ingrediënten niet zou herkennen, moet je het niet eten.”
Ben je een liefhebber van een tournedos op je bord? Prima, koop dan vlees van 100% gras gevoerde dieren. Er zijn gepassioneerde boeren, die dat kunnen leveren. Volg de recepten van Janneke en leg er een heerlijke ‘gras gevoerde’ tournedos naast, gebakken in kokosolie, ghee of roomboter. Er is geen goed of slecht … er is uitsluitend zonder chemicaliën.
Column Frederick