Wie in Dinkelland heeft het beste idee om energie duurzaam en lokaal op te wekken? Zo luidde de prijsvraag die begin september door Natuur en Milieu Overijssel en de gemeente Dinkelland was gelanceerd. Irma Hellegers-Otter, die samen met haar gezin Frans op den Bult runt, stuurde het idee van hun bedrijf in.
De ondernemers zouden graag een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en een zonneweide realiseren op hun terrein. Ook zitten ze te denken aan een verticale windmolen, een kleinere variant op de standaard windmolen. “Wij zijn de zesde generatie die dit horecabedrijf runt en over een paar jaar is de volgende generatie aan de beurt, onze dochter Pauline”, legt Hellegers-Otter uit. “We denken, samen met haar, dus goed na over innovatie mogelijkheden in deze tijd en voor de toekomst. Duurzaamheid hoort daar uiteraard ook bij.” We hopen in de toekomst zelfvoorzienend te kunnen zijn en het lijkt ons ook mooi om daar een educatief aspect aan toe te voegen. Dat leerlingen kunnen komen kijken hoe zonnepanelen werken bijvoorbeeld.”
Het idee van de horecagelegenheid is als winnaar gekozen door de jury bestaande uit Natuur en Milieu Overijssel (NMO), Essenkracht en Saxion docent Rik Zeeuwen. “Dit plan scoorde vooral hoog op qua energieopbrengst”, legt Loet van der Heijden van NMO uit. “Als jury zijn we erg enthousiast over hoeveel energie al in het plan is gestopt en dat ook is gedacht aan de educatieve mogelijkheden. Het idee van een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein vinden we erg origineel. Ook is interessant om de mogelijkheden van een verticale windmolen te onderzoeken, waarbij we wel de kanttekening willen maken dat windenergie in Noordoost Twente op dit moment nog geen optie is.”
Wethouder Ben Blokhuis is blij dat ook inwoners en ondernemers zich willen inzetten om energie duurzaam op te wekken: “Die hulp hebben we zeker nodig om onze doelstelling te behalen: 20% van onze energie duurzaam opwekken in 2023. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daar is ook inzet van onze inwoners voor nodig. We vinden het belangrijk om inwoners en ondernemers te stimuleren om na te denken over manieren voor duurzame energieopwekking. Met die gedachte is deze prijsvraag uitgezet.” Met de prijs, een geldbedrag van 500 euro en ondersteuning vanuit NMO kunnen de ondernemers van Frans op den Bult hun idee verder uitwerken.
Ook aan de slag met duurzaamheid
Wilt u weten wat u kunt doen aan energiebesparing of energieopwekking? Informatie hierover vindt u op www.energievannoordoosttwente.nl. Daarnaast is de gemeente Dinkelland aangesloten bij het Energiefonds Twente. Hiervan kunnen bedrijven, instellingen, verenigingen en energiecoöperaties gebruik maken voor de realisatie van duurzame projecten. Meer informatie hierover is te vinden op: www.energiefondstwente.nl/dinkelland.
Foto: v.l.n.r.: Ben Blokhuis, Irma Hellegers-Otter, Pauline Scholten-Hellegers en Loet van der Heijden