Ootmarsummers, die toch al veel gewend zijn, keken hun ogen uit op deze Paaszaterdag. Het is echt ongelooflijk hoeveel belangstelling er is voor de aloude Paasgebruiken. Bij het vertrek van de wagens met hun voerlui stond de Markt al helemaal vol. Bijna tijdens het gehele traject naar het Springendal, waar de dennentakken al klaar liggen, lopen velen mee.
Een groot aantal haakt af bij de Postelhoek om daar met elkaar een meer dan gezellige middag te hebben. Degenen, die verder mee gaan hebben ook veel gezelligheid met elkaar. Onder leiding van de Poaskearls en vele goedwillende adviezen van anderen, worden de drie Paaswagens voorzien van het hout om daarmee het Paasvuur een ‘goede
voedingsbodem’ te geven.
Een klein mankement aan één van de Paaswagens zorgde voor wat oponthoud tijdens de heenreis, maar daarna werd er accuraat gewerkt en met mooi opgetaste Paaswagens reden de voerlui hun paard en wagen geconcentreerd en gedisciplineerd terug naar de Siepelstad. Het zijn van die momenten dat iedereen hoopt dat het goed gaat. In de Schiltstraat stond nog een kraampje in de weg, maar die is nu ook ‘weg’.
Bij binnenkomst op de Paasweide werd het publiek gemaand om een veilige plek in te nemen. Wie dat niet deed, werd met zachte hand naar een plaats geleid waar de risico’s op ongelukken tot een minimum zijn beperkt. Mooi is het om te zien dat niet alleen de mensen in de gele hesjes de veiligheid waarborgen, maar ook de jonge Poaskearls. Zij durven hun verantwoordelijkheid te nemen, niet dwingend, maar wel duidelijk en dat is bewonderenswaardig. Zij zijn zich zeer bewust dat deze Paasgebruiken en zeker het paashout halen de nodige risico’s kent. Hoe mooi is het dan dat deze jonge Siepels, bijgestaan door betrokken Ootmarsummers, deze traditie in ere houden en dat ook nog eens met hart en ziel doen.
Het werd nog wel even spannend toen de eerste wagen bij het indraaien op de Paaskampstegge bleef staan. Volgens de echte paardenliefhebbers weigerden de paarden om verder te trekken, omdat het voor hen toch zwaar werd. Vele mensen pk’s hielpen de paarden en zo kwam de eerste paaswagen op de Paasweide. Ook de tweede en derde wagen vol met dennenhout arriveerde tot veel enthousiasme op deze locatie en je voelde zeker bij de verantwoordelijke en betrokken mensen een zucht van opluchting dat deze middag zonder ongelukken is verlopen.
Het paashout ligt er en dat zal op de Eerste Paasdag ronde de klok van half negen worden ontstoken. Stig Eshuis en Joost Brons zorgen voor ‘de brandstof’ en de oudste Poaskearls Dries Arens en Wout Velthuis zullen hen in alles instrueren. Dat zegt veel over hoe deze traditie in ere wordt gehouden.
Op Eerste Paasdag zijn er twee rondgangen rond de Weme. De eerste begint al om 8.30 uur in de vroege ochtend en de tweede is na 14.00 uur. Daarna volgt er het vlöggelen en dat begint om 17.00 uur op de Paasweide. Een unieke gebeurtenis in de Siepelstad, die gedragen wordt door vele mensen en ook landelijk al de nodige publiciteit heeft gehad. Landelijk of niet, het vlöggelen en alles wat er nog meer aan gebruiken zijn, blijft een puur Ootmarsums gebeuren.