Ons Echte Goud! Dichterbij dan je denkt

Op zaterdag 16 en zondag 17 april is er in het Openluchtmuseum Ootmarsum van alles te beleven in het kader van de Nationale Museumweek 2016. Het thema voor de museumweek is, net als vorig jaar, ‘Ons Echte Goud, dichterbij dan je denkt’.

Voor het Openluchtmuseum zijn de oude ambachten het echte goud en we brengen deze graag heel dichtbij voor u. Op 16 en 17 april zijn verschillende oude ambachten te zien, zoals weven, spinnen, smeden en dokken maken. U mag ook zelf eens plaats nemen achter het weefgetouw. Neem een bundel strohalmen en probeer een strodok te maken, doe een wasje op het wasbord of speel een Oudhollands spel.

Tijdens dit weekend zijn er ook rondleidingen door een gids en kinderen krijgen gratis een zoekblad mee voor een speurtocht naar historische gebruiksvoorwerpen.

spinster Openluchtmuseum Ootmarsum
Een mooie beleving van de historie van Twente

In het openluchtmuseum krijgt de bezoeker een idee van het leven in Twente van zo’n tweehonderd jaar geleden. De boeren die als pachter vaak een stoer, armoedig en eenzaam bestaan hadden, maar ook de ‘Heeren’ die aangesteld waren de bezittingen te beheren. Veel zaken van vroeger zijn voor de jongeren bijzonder leerzaam en hebben op ouderen meestal  een ‘Oh, ja weet je nog’ – effect. Even terug naar de tijd van toen. Toen we niet dagenlang achter de laptop zaten, maar in de buitenlucht het land moesten bewerken. En even terug naar een tijd,  waarin het niet vanzelfsprekend was dat met een druk op de knop de vaat of de was werd gedaan.

Bezoekers van het museum krijgen een gratis audiotour. Deze audiotour, of luusterkeske, geeft leuke informatie over de voorwerpen en gebouwen onder andere aan de hand van Twentse spreekwoorden en gezegden. Veel van deze spreekwoorden en gezegden vinden hun oorsprong in de oude ambachten, zoals het weven en spinnen. Weven was vroeger het winterwerk op de boerderij. Zo spinde de vrouw het garen en deed de boer dit garen op het weefgetouw. Door de lengte draden, de schering, gooit of schiet hij de spoel, de inslag. Deze handeling wordt eindeloos herhaald, ‘dat is schering en inslag’. De lengtedraden, zeven tot achthonderd stuks, worden gewikkeld om een zogenaamde boom. ‘Een boom op zetten’ was een precies en langdurig werk. Als er aan iets nieuws begonnen werk op het weefgetouw dan ‘werd er íets op touw gezet’.  En weet u bijvoorbeeld waar het gezegde ‘een blauwtje lopen’ vandaan komt? Of ‘om de haverklap’?  Het antwoord is te vinden in het Openluchtmuseum.

Zaterdag 16 en zondag 17 april is het museum open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het museum is deze dagen te bezoeken met een korting van 25% op de normale entreeprijzen. Houders van de museumjaarkaart hebben gratis entree, net als kinderen tot 10 jaar.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Het is al heel veel jaren een mooie traditie om in het bijzondere decor van het Openluchtmuseum door...

Lees verder >
‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

Het voormalige restaurant ‘de Weemhof’ heeft een volledige metamorfose ondergaan. Door deze ‘n...

Lees verder >
Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Molenhuis, van de voormalige Commanderie van Ootmarsum, heeft een bijgebouwtje dat in de jaren z...

Lees verder >