Het oorlogsmonument op het Bergplein is inmiddels ook toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen. Vanaf het plein is namelijk een schuin oplopende opgang gemaakt naar het met zwerfkeitjes geplaveide verhoogde plateau rond het monument. Daarmee is een grote wens in vervulling gegaan van rolstoelers en scootmobielers. Zij konden nooit dichtbij het monument komen en moesten noodgedwongen op afstand blijven.
Sinds de onthulling, eind januari van dit jaar, van de glazen plaquette die op de muur naast het oorlogsmonument werd aangebracht, werd de toegankelijkheid
in toenemende mate als een probleem ervaren Deze plaquette herinnert aan het ‘bombardement’ op Ootmarsum in de nacht van 29 op 30 januari 1945. Een geallieerd vliegtuig dat door een Duitse jager werd achtervolgd liet per abuis zijn bommenlast boven Ootmarsum vallen. Eén van de bommen ontplofte op het Bergplein met twee doden, zes zwaar gewonden en veel materiële schade aan omliggende bebouwing als gevolg. De 12-jarige Johan Heupink en de 34-jarige Femmetje Davids waren de dodelijke slachtoffers.
Foto: Eindelijk kan Hein Aalders de tekst op de plaquette lezen over het ‘bombardement’
Plaquette
De tekst op de plaquette wordt veel en vaak gelezen door voorbijgangers, toeristen en andere bezoekers. Voor rolstoelers en scootmobielers was deze toelichting op het ‘bombardement’ op de plaquette echter niet te lezen. En dat was Hein Aalders een doorn in het oog. Hij was in januari bij e onthulling van de plaquette maar kon er toen niet dichtbij komen. Bij een later bezoek kon dat ook niet. Reden voor de 96-jarige Aalders om daar een opmerking over te maken die via-via bij kernwethouder Benno Brand terecht kwam. Hij aarzelde geen moment en ging met de vraag intern aan de slag. Daarbij speelde het herstraten van een deel van de Ganzenmarkt wethouder Brand in de kaart. De stratenmakers van wegenbouwer Lansink uit Saasveld waren daar toch bezig en een ‘uitstapje’ naar het Bergplein was gauw gemaakt. En zo werd het deze week geregeld.
foto: Voor stratenmaker Eppie Doldersum was het maken van een geleidelijk oplopende opgang een koud kunstje
Koud kunstje
Voor de stratenmakers Patrick Zuidema en Eppie Doldersum van Lansink was het maken van een geleidelijk oplopende opgang een koud kunstje. Al viel het nog niet mee om de in beton gemetselde basaltkeien te verwijderen. Maar toen dat een keer was gebeurd, was de klus gauw geklaard.
Hein Aalders kon zijn ogen niet geloven toen hij woensdagmiddag in zijn scootmobiel een kijkje kwam nemen. Hij had het wel gehoopt maar niet verwacht dat hij zo snel door de gemeente Dinkelland en wethouder Brand op zijn wenken zou worden bediend. Nog geen twee weken nadat Hein Aalders er een opmerking over had gemaakt, is het oorlogsmonument op het Bergplein voorzien van een speciale opgang voor rolstoelen en scootmobielen. En daar is Hein Aalders heel blij mee. ,,Niet alleen voor mijzelf”, zegt Aalders, ,, maar ook voor al die andere mensen die zijn aangewezen op een rolstoel of een scootmobiel. Die kunnen nu ook dichtbij het monument komen en de tekst lezen op de plaquette. Ik ben er wethouder Benno Brand en wegenbouwer Lansink zeer erkentelijk voor. Dat mag gezegd worden.”
Nauw betrokken
Hein Aalders voelt zich nauw betrokken bij het oorlogsmonument en wat daar in de oorlog is gebeurd. Hij was namelijk na de oorlog, toen hij op de secretarie van de toenmalige gemeente Ootmarsum werkte, geruime tijd in kost bij de familie Heupink en ervoer toen het grote verdriet van wat de dood van Johan in het gezin teweeg had gebracht. Ook toen hij verhuisde bleef de band met de familie Heupink en Johan in het bijzonder.
Ontroerd
Natuurlijk was hij er in januari bij toen de plaquette door Riet Heupink(85), de zus van Johan, werd onthuld. En woensdagmiddag kon hij ook voor het eerst lezen wat erop staat. Ook 75 jaar na dato ontroerde hem dat zeer. Hein Aalders is dan ook heel stellig: ,,Dit mag nooit worden vergeten. Iedereen moet weten welk drama zich hier heeft afgespeeld. En gelukkig is er geen enkel obstakel meer voor wie ook om dat op de plaquette te lezen.”