De aanleg van glasvezel in Nederland is in volle gang. Een operatie die vele jaren zal gaan duren en die wordt ingegeven door de toenemende vraag naar bandbreedte. De enorme toename aan digitaal verkeer betekent dat de bestaande netwerken tegen het einde van hun capaciteit aanlopen. In de gemeente Dinkelland is de kern van Denekamp al aangesloten op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Nu is ook Ootmarsum aan de beurt om op het nieuwe netwerk te worden aangesloten. Voorwaarde is dat ten minste 30% van de huishoudens in het aansluitgebied voor 20 januari 2013 een abonnement afsluit bij één van de deelnemende aanbieders van internet, tv en telefonie via glasvezel.
De techniek van de toekomst.
In tegenstelling tot de huidige koperen kabel kent glasvezel haast oneindige capaciteit. Informatie reist met de snelheid van het licht, waarbij het verzenden net zo snel gaat als het ontvangen. Bovendien hoeft de kabel niet te worden gedeeld met medebewoners en buren, zoals nu wel het geval is. In het dagelijks gebruik is dit terug te zien in zeer snel en stabiel internet dat geen enkele moeite meer heeft met grote bestanden. In superieur beeld en geluid op de tv en tal van interactieve diensten. Daarmee opent glasvezel een wereld aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van werken, leren, communiceren en ontspannen. Van beeldbellen met collega’s tot zorg op afstand of bijvoorbeeld tv in 3D. Met de komst van glasvezel raken deze nieuwe ontwikkelingen in een enorme stroomversnelling.
Nederland bezig met een inhaalslag.
In veel landen is glasvezel reeds op grote schaal aanwezig. Zoals in Zuid-Korea waar al de helft van de huishoudens met glasvezel is verbonden. In Nederland wordt nu op ca. 150 plaatsen aan glasvezel gewerkt en Ootmarsum kan daar bij komen. In eerste instantie komt de volgende dorpskern voor glasvezel in aanmerking: Ootmarsum.
Enthousiasme bepaalt de komst.
De aanleg van glasvezel vergt enorme investeringen. Daarom komt glasvezel in eerste instantie in gebieden en steden waar de bewoners dit nieuwe netwerk enthousiast omarmen en daadwerkelijk gaan gebruiken. Daarbij is een kritische grens bepaald. Als 30% van de huishoudens binnen het aansluitgebied een glasvezelabonnement neemt bij één van de deelnemende serviceproviders zal met de aanleg worden begonnen. De aansluiting is kosteloos net als het glasvezelmodem in de woning. Wordt het percentage niet gehaald, dan gaan andere gemeenten vóór en kan het nog jaren duren voordat Ootmarsum opnieuw de kans krijgen. De peildatum is 20 januari 2013.
Glasvezel in Ootmarsum is een initiatief van Reggefiber. Een onafhankelijke onderneming die zich volledig toelegt op de aanleg van glasvezel in Nederland.