Ootmarsums paasvuur mag blijven branden

De Provincie Overijssel heeft eind 2022 laten weten dat organisatoren van paasvuren een Aerius-berekening moeten laten uitvoeren. Daarmee wordt beoordeeld of de stikstofuitstoot effect heeft op de omliggende Natura 2000-gebieden. De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben naar aanleiding hiervan Aerius-berekeningen laten uitvoeren voor acht paasvuren.  Het Ootmarsumse paasvuur mag blijven branden. De afstand tot een Natura 2000-gebied is ver genoeg en het opgetaste paashout is maximaal 100 m3.
Op basis van de berekeningen blijkt dat vier van de acht paasvuren onverkort doorgang kunnen vinden. Bij de andere vier blijkt dat er mogelijk effect is op omliggende Natura 2000-gebieden. De gemeenten gaan in gesprek met deze vier organisatoren van paasvuren. Het betreft de paasvuren in Weerselo en Rossum (Dinkelland)  en Mander en Vasse (Tubbergen).  De gemeenten hebben met deze organisaties van de genoemde paasvuren overleg over mogelijke aanpassingen in omvang en/of locatie.

De provincie Overijssel is bevoegd gezag als het gaat om handhaving op activiteiten, waarbij de stikstofuitstoot mogelijk effect heeft op Natura 2000-gebieden. Dat heeft veel impact op onder meer agrarische bedrijven, maar ook voor evenementen. De gemeenten hebben de provincie gevraagd om te kiezen voor een overbruggingsjaar. Dat was helaas niet mogelijk, ook in verband met reeds ontvangen handhavingsverzoeken.

Beoordeling provincie

De organisatoren hebben deze week een brief ontvangen van provincie Overijssel met een tabel waarin is af te lezen of het paasvuur effect heeft op het gebied (rood – AERIUS-berekening nodig) of niet (groen – akkoord). De tabel is gebaseerd op ´worst case´-scenario’s. De stikstofdepositie is berekend op basis van verschillende combinaties van volumes snoeihout en afstanden tot Natura 2000-gebieden.

Groen wil zeggen dat paasvuur zeker kan (een effect is op basis van tabeltoetsing uitgesloten). Komt de toetsing in het rode deel van de tabel uit, dan is er wel een AERIUS-berekening nodig. In het rode deel van de tabel kan een effect namelijk niet op basis van de tabel worden uitgesloten. Of er daadwerkelijk een effect is of niet, dat moet blijken uit een AERIUS-berekening. In dat geval adviseert de provincie een berekening uit te laten voeren.

Aerius-berekeningen

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben naar aanleiding van de berichtgeving eind 2022 Aerius berekeningen laten uitvoeren voor de paasvuren die volgens die berichtgeving in het rood staan. “Wij vonden het van belang om de organisatoren te helpen, aangezien wij veel waarde hechten aan de paasvuren als cultuurhistorisch erfgoed dat diepgeworteld is in onze samenleving, vertelt burgemeester John Joosten van gemeente Dinkelland. “Het laten uitvoeren van de Aerius-berekeningen is dan het minste wat we kunnen doen.”

De berekeningen maken inzichtelijk dat vier van de acht paasvuren, die eerder in de categorie Rood vielen toch door kunnen gaan. Bij de overige vier zijn mogelijk aanpassingen nodig in omvang en/of locatie. “Wij gaan dus in overleg met de vier initiatiefnemers van de paasvuren die in de knel komen volgens de Aerius berekeningen,” laat burgemeester Jon Hermans van gemeente Tubbergen weten. “De organisatoren hebben bericht hierover ontvangen van de gemeenten. Op deze wijze hopen wij de paasvuren in goede banen te leiden en tot een optimale uitkomst te komen.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Mooi verloop Paastradities in Ootmarsum

Mooi verloop Paastradities in Ootmarsum

Het Paasweekend blijft een bijzonder gebeuren in Ootmarsum. Het is niet alleen de belangstelling van...

Lees verder >