Ootmarsumse natuurliefhebbers genieten van de pracht in het Teutenburgerwald

Onder leiding van Denekamper Gerard Benerink brachten leden van de Heemkunde Natuurstudiegroep en de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum een bezoek aan het natuurgebied Teutenburgerwald. “Vroeger kende men in Denekamp meester Bernink, anno 2016 hebben wij meester Benerink leren kennen als iemand, die fantastisch kan praten over de natuur en ons ook nog eens de mooiste plekken kan laten zien in dit bijzondere natuurgebied en er ook nog eens de kennis heeft over alles wat daar groeit en bloeit.
gerard benerink
foto: Gerard Benerink

Wij weten het zeker van Bernink naar Benerink, ‘ lachen de Ootmarsumse natuurliefhebbers.

Fons Temmink regelde deze excursie naar Lengerich in het hart van het Teutenburgerwald waar ook de meer bekendere plaats Tecklenburg in de buurt ligt. Het werd een prachtige excursie naar de kalkhoudende gronden. Op deze dag bezochten de deelnemers vijf plekken.  “In Duitsland  zijn deze unieke natuurgebieden vrij toegankelijk, mits je respect voor de natuur hebt,” laten de Ootmarsummers weten,”  De eerst plek was een gebied achter een prachtige oude boerderij in het plaatsje Brockenberg. Hier liep een pad steil omhoog. Dat was direct een voorproefje van wat we die dag allemaal voorgeschoteld kregen. Klimmen, klauteren en dalen. In dit gebied stonden meerder soorten orchideeën, maar deze waren reeds uitgebloeid, jammer maar toch gezien. Hierna werd het tijd voor de koffie met hoe kan het ook anders Duitse kuchen. Om deze te verorberen was het hard werken en smullen.
Na de koffie liep het gezelschap  naar de tweede plek en dat was een diepe en een vrij natte groeve.  “Hier zagen wij de zeldzame Addertong en muggenorchis in knop. Wel in bloei stonden hier de Gevlekte orchis , Vetblad , Wilde reseda , Wilde aster en de Brede orchis.  Op de derde locatie en  voor mij de mooiste liet Gerard ons een veldje zien om van te smullen,” geniet Harry Wolbers nog na. “Ik noem alle planten niet op , maar  wel een aantal bijzondere. Allereerst Hondskruid, en dat is een prachtige orchis , die alleen in kalkrijke gebieden voorkomt.
verfbrem
Dan de Verfbrem (foto),. Deze plant dankt zijn naam aan de gele kleurstof die vroeger gebruikt werd om kleding te verven, maar heeft ook een geneeskrachtige werking, want deze is  bloed reinigend en water afdrijvend.”

Harry Wolbers in de wolken

Onderweg zag het gezelschap en dus ook Harry Wolbers de Bijenorchis.
bijenorchis
foto Bijenorchis

“Voor mij de mooiste van de dag, want ik had deze prachtig bloeiende plant  in het veld nog nooit gezien.  De onderlip van de bloem lijkt op een bij vandaar de naam. Voor mij een pracht ervaring en de dag kon eigenlijk niet meer kapot,” beschrijft Wolbers zijn blijdschap.
Maar er viel nog veel meer te zien. Wat te denken van de Morgenster. De naam zegt het al , deze bloeit ‘s  morgens en sluit in de namiddag de bloem. “Verder zagen we een Kleine pimpernel.  Deze kan men als kruiden toevoegen aan de soepen en sauzen, die zorgt voor  een milde aroma. De Ruige weegbree is  sterk behaard en  wordt door vele insecten bezocht Deze Weegbree soort komt ook alleen op kalkhoudende grond voor. Dan zagen we de Bevertjes, een trilgras, want als je het schudt trilt het. Bergnachtorchis een verwant van de bij ons bekende welriekende nachtorchis. De mooie Bosorchis, staat natuurlijk in het bos. We zagen nog de mooie Sint Jacobsvlinder  zien , die zijn  naam  dankt aan de rupsen die op Jacobkruiskruid leven,” aldus Wolbers.
jacobsvlinder

Foto: Jacobsvlinder

De vierde locatie was een wandeling naar een kalk-cement groeve van de cementfabriek Dykerhoff. Onderweg zag de groep weer mooie bloemveldjes, maar de ingang van de groeve was sinds kort hermetisch afgesloten. Een teleurstelling voor Gerard Benerink, maar de deelnemers konden toch een kijkje  nemen door het gaas. Op de terugweg nog een mooie zeldzame Beekoeverlibelle gezien.

beekoeverlibelle
foto Beekoverlibelle

Paniek
Terug bij de auto’s kwamen er twee Duitse dames in paniek aan gerend. Tijdens het trimmen was er iemand gevallen en gewond geraakt. “Is er ook een dokter in het veld” Dat bleek het geval want Fons Temmink en Gerard Benerink konden eerste hulp verlenen en dat deden zij op een klasse manier. De ambulance kwam vervolgens om het over te nemen.

Vervolg excursie
Als laatste gebied werd de Silberberg bezocht en dit is een kalkhoudende berg  met ook weer een groeve, waar elk jaar de oehoe broedt, helaas hebben we deze grote uilensoort niet gezien. “Onderweg naar de berg  liet Gerard ons het mooie Cristoffelkruid zien, hier komen in het najaar zwarte besjes aan die zeer giftig zijn.
cristoffelkruid
foto: Christoffelkruid

Een mooie Turkse lelie stond nog net niet in bloei, maar toch bijzonder. Ook het Vogelnestje ( dit is een orchidee) stond hier volop. Op de berg zelf weer één en  al pracht van planten en orchideeën, waaronder de Vliegenorchis,  en de Roodbruine wespenorchis.
bruinrode wespenorchis
foto: bruinrode wespenorchis

excursie deelnemers
Om met planten af te sluiten wil ik er nog een noemen, Fraai hertshooi, want fraai was het, fantastisch,” besluit Harry Wolbers en verwoordde de gevoelens van het gehele gezelschap om als laatste een groot compliment te geven aan Gerard Benerink. “In Denekamp was vroeger een groot flora onderzoeker namelijk meester J Bernink, de grondlegger van Natura Docet. Nu hebben ze , en dat durf ik wel te zeggen, meester G Benerink. Wat een kennis  heeft die man, en wat hebben wij van jou genoten.”

Hieronder nog even genieten van de fraaie foto’s van Harry Wolbers:
bergnachtorchis
foto: Bergnachtorchis

bevertjesgras met kleine pimpernel
Foto: Bevertjesgras met kleine pimpernel

bosorchis
foto: Bosorchis

fraai hertshooi
Foto: fraaie Hertshooi

morgenster
Foto: Morgenster

ruige weegbree
Foto: Ruige Weegbree

vliegenorchis
Foto: Vliegenorchis

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Betoverend mooi

Betoverend mooi

Regelmatig zit de redactie van In en Om achter de computer en dat regelmatig is meermalen per dag. V...

Lees verder >
Hoe mooi zijn paddenstoelen door Harry Wolbers’ camera

Hoe mooi zijn paddenstoelen door Harry Wolbers’ camera

Nagenoeg iedereen kent wel een elfenbankje of een vliegenzwam. Hele herkenbare paddenstoelen. Maar w...

Lees verder >
“Ootmarsum en omstreken zijn gezegend met mooie natuurgebieden”

“Ootmarsum en omstreken zijn gezegend met mooie natuurgebieden”

Wanneer we als redactie mailberichten krijgen van Harry Wolbers dan zitten we toch op het puntje van...

Lees verder >