November staat altijd al bekend als de slachtmaand. Daarom wordt op zaterdag 5 november bij Museumboerderij Wendezoele op traditionele wijze een varken op een ladder gebracht en daarna verwerkt zoals dat vroeger werd gedaan op de boerderij.
Het slachten van het vetgemeste varken was een familie gebeuren en was een onderdeel van het boerenleven. Om de lange wintermaanden te overleven moest er goed eten op tafel komen. Nadat het varken op de ladder was gehangen, kwamen noabers het vet prijzen onder het genot van een borrel, de zogenaamde slachtvisite. De dagen erna werd het huisgeslachte varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernij. Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed- en leverworst gemaakt. Iedere streek had zo zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. En recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan ook de streekeigen smaak.
U kunt op zaterdag 5 november deze oude traditie meebeleven en de streekeigen producten proeven. Er wordt door de slagers Karel en Frank Groothuis ter plekke verse worst en hoofdkaas gemaakt en er kan bloedworst, leverworst, balkenbrij en kaantjes geproefd en gekocht worden. De slagers zullen op amusante maar passende wijze hun slachtwerkzaamheden toelichten in twee dezelfde sessies nl.
11.00 uur algemene uitleg over de slachtvisite in het Spieker
11.30 uur afsnijden op de deel van de boerderij
12.30 uur algemene uitleg over de slachtvisite in het Spieker
13.00 uur afsnijden op de deel van de boerderij
15.00 uur afsluiting van de dag.
Dit alles vindt plaats aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden. De entree is GRATIS. Het is immers een visitie! Kijk voor meer informatie over het programma op www.wendezoele.nl.
Over Museumboerderij Wendezoele
Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickelerf Erve Brinkate. Het geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met daarbij wisselende exposities, is er een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin maar ook gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij. Daarbij verbinden de verhalen van de vrijwilligers vroeger met nu.