Annebel en Fred van der Ende zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Per 2 maart is hun Theehuis Dennenoord, restaurant The Barn en het bijbehorende winkeltje overgenomen door Quirine en Martijn Bas. Na 24 jaar met veel enthousiasme en creativiteit gewerkt te hebben in deze Horecagelegenheid vinden Annebel en Fred van der Ende het goed en zijn ze op zoek naar een nieuw doel in het leven. Wel blijven ze verantwoordelijk voor de vakantiehuisjes op het terrein van Dennenoord, want die zijn buiten de verkoop gebleven.
“We zijn erg tevreden met de deal, die we met Quirine en Martijn hebben kunnen sluiten. De gevoerde gesprekken met hen zorgden voor een heel goed gevoel. Het zijn jonge mensen met enthousiaste ideeën en de klik met hen was er meteen.
De nieuwe eigenaresse Quirine Bas (30) met haar twee kinderen Maurits (4 jaar) en Fien (8 maanden)
Dat laatste is één van onze voorwaarden geweest, want dit bedrijf verkoop je niet zomaar als je er geen goed gevoel aan overhoudt,” vertellen Annebel en Fred.
Het echtpaar van der Ende kwam 24 jaar geleden naar deze mooie plek tussen Vasse en Ootmarsum. Op dat moment pachtte Richard Oude Luttikhuis het horecabedrijf van Freds moeder Hetty van der Ende. “Mijn vader was overleden en mijn moeder runde de zaak samen met mijn broer Jaap. Richard transformeerde Dennenoord van een pannenkoekenhuis naar de High Tea formule. Hij bleek een creatieve jongen, die het echter zakelijk niet op de rit kreeg. Mijn moeder was ziekelijk toen hij er mee stopte en lag op dat moment in het ziekenhuis in Nijmegen. Wij kwamen op bezoek en het verliep allemaal erg emotioneel, want mijn moeder huilde en vroeg zich hardop af wat er van het Theehuisje terecht zou komen. Terug in Amsterdam waar wij toen woonden, hebben we vrijwel direct de beslissing genomen om mijn moeder en broer uit de brand te helpen. Annebel was zwanger en nog niet afgestudeerd, terwijl ik als fotograaf en in de computerwereld mijn geld verdiende. In april zijn we getrouwd en op 1 mei 1991 hebben we het Theehuis voortgezet samen met de verhuur van de vakantiehuisjes,” schetst Fred van der Ende hun betrokkenheid bij het horecabedrijf.
“Allebei houden we van het buitenleven. Daarnaast leek Vasse ons een betere plek om onze kinderen te laten opgroeien. De eerste maanden waren echter best wel hectisch,” vervolgt Annebel,” We waren nog jong en zeker geen zakelijke mensen. De boekhouder adviseerde ons om de eerste trein naar Amsterdam terug te nemen, toch zijn we gebleven en hebben eigenlijk in alle situaties ons gevoel gevolgd. We moeten dicht bij onszelf blijven en van daaruit konden we onze draai geven aan de formule van het Theehuis en later het restaurant. Ook in het winkeltje kon ik een sfeer creëren, die bij me paste. Het bedrijf oogde origineel, maar verloor niets van het nostalgische karakter dat zo past bij Dennenoord. Dat ging allemaal niet in één klap. We woonden in het begin in één van de vakantiehuisjes en dan kun je nooit afstand nemen. Op het moment dat we naar Vasse verhuisden raakten we in rustiger vaarwater. En na de eerste lichte cultuurshock kan ik nu rustig zeggen dat ik met heel veel plezier op deze hartstikke leuke plek heb kunnen werken,” aldus Annebel.
Twee jaar geleden slopen echter de eerste twijfels binnen bij Annebel en Fred om met deze succesvolle formule door te gaan. Ze stelden zichzelf de vraag of ze dit nog jaren wilden volhouden. Daarnaast liep het horecabedrijf prima en dan is het logischerwijs beter om het te verkopen. “De keuze om het definitief te verkopen maakten we in Frankrijk tijdens onze vakantie. We liepen heerlijk te wandelen en kwamen in een knus dorpje. Daar zochten we naar een restaurant voor een kop koffie. Binnen gekomen zagen we niet afgeruimde tafels, spullen op de grond en een slapende ‘oude’ eigenaresse. Ze had die middag een feest gehad, de gasten waren weg en zij was zo moe dat ze niet aan afruimen toekwam, omdat ze al een paar uur de gasten had voorzien van een natje en een droogje. Wij wisten meteen dat we zo niet wilden ‘eindigen,” lachen Annebel en Fred. “We hebben ons vervolgens laten informeren door een Horeca makelaar en sinds midden vorig jaar stond Dennenoord te koop.
Niet veel later ontmoetten we Quirine en Martijn, waarmee we nog meerdere gesprekken voerden. Het klikte van beide kanten en dus kwam de verkoop in een stroomversnelling. Het afgelopen weekend kenden de nieuwe eigenaars hun vuurdoop en we begrepen van het trouwe personeel dat ze zich er prima door heen geslagen hebben. Zelf brachten we bewust dat weekend elders door in Nederland, want we wilden hen niet voor de voeten lopen. Tevens gaat die verkoop je niet in de koude kleren zitten. Het was wel ons kindje en daar heb je het best moeilijk mee om dat uit handen te geven,” motiveren Fred en Annebel hun uiteindelijke keuze om te stoppen met het Theehuis dat zo’n voortreffelijke naam heeft opgebouwd binnen en buiten Twente.
Met de nieuwe eigenaren houden ze voorlopig het Theehuisje in Engels’ tuin nog in de lucht. Wat de invulling precies gaat worden staat nog open. Ook de vakantiehuisjes blijven in hun handen. Die hebben regelmatig een onderhoudsbeurt nodig om te zorgen dat deze beschikken over moderne faciliteiten en dus zijn de eerste ideeën om dat te realiseren al weer opgeborreld. Daarnaast zoeken Fred en Annebel naar nieuwe mogelijkheden en vooral uitdagingen. “We zijn beide ‘vroeger’ afgestudeerd in de fotografie, dus kan het die kant op gaan. We zijn beide gek op water en misschien vinden we wel een locatie ‘ergens’ aan een meer of rivier. Maar het kan ook styling worden of misschien krijgen we de kans om regionale horecabedrijven te adviseren in hun keuze voor een nieuwe, passende inrichting. Het kan dus nog alle kanten op. We gaan op zoek naar een nieuwe kans om te bekijken of er na het Theehuis nog een creatiever leven bestaat, “ besluiten Annebel en Fred van der Ende, die met pijn in het hart, maar ook vol vertrouwen in hun opvolgers, afscheid nemen.