Vasse, 10 november 2022
Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI,
Twente is gebaat bij betere informatie over de afvalwaterinjecties en de werkzaamheden m.b.t. het afsluiten (saneren) van boorlocaties door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). In deze korte brief doen wij als Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) een pleidooi voor meer openheid en transparantie. Een aantal voorvallen het afgelopen jaar laat zien dat de informatie die door overheidsinstanties wordt vrijgegeven gefilterd wordt met de bril, dat alle handelingen rond de diepe ondergrond ‘veilig en verantwoord’ moeten lijken. Gebeurtenissen in de laatste jaren hebben daarmee grote gelijkenis met de situatie, die George Orwell ooit beschreef in zijn boek Nineteen Eighty-Four:
“Who controls the past,’ ran the Party slogan, ‘controls the future”*
Wij kunnen niet beoordelen of dit voortkomt uit ‘bewust re-framen van informatie’, of ‘achterhouden van informatie’. Een overheid echter, die fake news als belangrijk gevaar ziet, moet extra alert zijn op het geven van volledige informatie en geen ruimte laten voor speculaties.
Onderstaande (vier) voorbeelden zijn voor ons aanleiding voor deze open brief:
- In oktober 2021 bleek er een grote hoeveelheid afvalwater in Rossum te zijn geïnjecteerd. Dit was vreemd, omdat de oliewinning op dat moment stil lag en er dus geen waterinjectie kon plaatsvinden. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) was dit een registratiefoutje. In november gebeurde dit opnieuw. Weer een registratiefoutje. Toen we zagen dat in put SCH1101 deze zelfde hoeveelheid water was opgepompt (en mogelijk in Twente was geïnjecteerd) was dit ook weer een registratiefoutje. De gegevens zijn na een mailwisseling over de vraag naar een verklaring hierover van nlog.nl gewist.
- In april 2022 werd bekend dat de NAM torenhoge concentraties BTEX (waaronder tolueen) in het afvalwater had gemeten. Dit vond plaats in augustus 2021, waarna de oliewinning (pas na een maand!) werd stilgelegd voor regulier onderhoud. Volgens de NAM was deze gemeten hoge concentratie van BTEX een meetfoutje, maar er bleek daarna wel een filterinstallatie voor ‘tolueen’ te worden gebouwd. Daarop volgden nog een paar onduidelijke uitspraken, maar aan het curieuze meetfoutje werd niet getwijfeld. Dit ondanks dat een gecertificeerd bedrijf, dat deze metingen uitvoert, dit in duplo hoort te doen en (vanwege de beperkte houdbaarheid van de monsters) de meetresultaten snel had moeten analyseren. En dit naar verwachting ook zo gedaan heeft.
De meetresultaten staan echter zonder verder onderzoek nog steeds geboekt als ‘een foutje’.
- In het gesprek met SodM over de veiligheid van ROW7 is regelmatig de gaslekkage via deze put aan de orde geweest. Zowel uit de gegevens over de aanleg van de put, als in een rapport van Shell over deze gaslekkage** blijkt dat deze lekkage de eerste jaren zeer ernstig was en de herkomst van het gas onduidelijk. Bij herhaaldelijke navraag over de oorzaak, de ernst en de risico’s blijkt SodM ‘niet over gegevens met betrekking tot de grootte van het gaslek over de verschillende jaren te beschikken’, behalve dan gegevens vanaf 2015. Het gaslek was toen na de gaswinning afgenomen. SodM blijft niet geïnteresseerd in een verklaring, of wil deze informatie niet delen. Het gaslek lijkt daarmee nooit te hebben bestaan.
- Op 31 oktober 2022 vond er volgens de registratie van het KNMI een kleine aardbeving plaats in Hezingen. Dit gebeurde vlak bij TUB4, die op dit moment wordt afgesloten. Volgens latere berichten gebeurde dit bij het schieten van perforaties in de buis, die dan blijkbaar (?) eenzelfde trilling veroorzaken. Een aardbeving kan eventueel veroorzaakt worden door explosieven, maar blijft dan nog wel een aardbeving.
Het KNMI heeft echter besloten de beving van de lijst te schrappen op verzoek van de NAM. En daarmee is de beving niet meer te vinden op de website van het KNMI, bestaat dus niet meer en heeft daarom blijkbaar niet plaatsgevonden. Zonder nadere verklaring.
Wij beschuldigen de overheid en de mensen die daar (mede) het beleid bepalen niet van roekeloosheid. We vinden echter dat niet de technici (met de informatie die zij wel of niet vrijgeven), maar de bewoners van een land moeten kunnen beslissen hoe zij hun omgeving willen inrichten. Liefst direct via betrokkenheid van bestuurders en bewoners, maar minimaal via hun stemgedrag (al is met dat laatste de invloed van bewoners nog erg klein). Daarbij hoort open en heldere informatie. Nu blijkt echter dat politici in Den Haag, Provinciale Staten, Gemeenteraden en bewoners deze juiste informatie niet krijgen.
Het framen en filteren van informatie door de toezichthouders is een inbreuk op de vrijheid van bewoners om die zeggenschap te kunnen waarmaken.
Wij roepen u dus op om duidelijk te laten zien wat er speelt en niet zelf, maar politici en bewoners te laten kiezen welk beleid zij wensen.
* Ook uit George Orwell, Nineteen Eighty-Four (gepubliceerd in 1949)
“Every record has been destroyed or falsified, every book rewritten, every picture has been repainted, every statue and street building has been renamed, every date has been altered. And the process is continuing day by day and minute by minute. History has stopped.”
** The leak rate at ROW-7A was initially assessed by NAM in 1977 at 18.7 L/min. This
corresponded to the worst case leak rate for the “cold” well. The maximum leak rate was
subsequently assessed in 1981 at 10.4 L/min for cold well and at 3.5 L/min for warm well
operations4.
Met vriendelijke groet,
namens Stichting Stop Afvalwater Twente
Freddy Mensink (voorzitter)
telefoon: 0653983026. e-mail: freddymensink@hotmail.com