De bouw van de Brouwerij en Gasterij ‘Oatmössche’ ligt geheel op schema. Dat is een knappe prestatie van bouwbedrijf Niehof en Jansen Installatie, die als hoofdaannemers de trekkers zijn van deze bijzondere klus. De Ootmarsumse bevolking en andere belangstellenden krijgen op zaterdag 16 juli tussen 14.00 uur en 16.00 uur de gelegenheid om een kijkje te nemen hoe de bouw vordert.
In verband met de veiligheid kan niet alles bekeken worden, maar de bezoeker krijgt wel een goed beeld hoe de Brouwerij en de Gasterij, maar ook ‘het museum’ er uit komen te zien. De toegang naar het bouwcomplex bereikt men via het Oldenzaalsvoetpad. Bij de gebouwen zijn onder andere ook de familie Heupink aanwezig en de uitbaters Esmeralda en Manfred Bijen van Gasterij Oatmössche om belangstellenden wegwijs te maken en hen te informeren over de realisatie van de plannen van dit unieke project op het voormalige Commanderieterrein.
Hans Heupink en Manfred Bijen staan er, te midden van de hectiek van het bouwproces, ontspannen bij in Gasterij de Weemhof. Door de openstaande terrasdeuren zien ze hun droom werkelijkheid worden. De bouw op de plek van de vroegere Commanderie vordert tot volle tevredenheid van Heupink, die de opdrachtgever is van deze bouw van een Bierbrouwerij, een Gasterij en een gebouw waar Hans Heupink onder meer zijn Lanz tractors en stoomploeg onderbrengt. Ook een deel van de brouwerij is daar straks ondergebracht en van de buitenkant kan men dat, wanneer alles klaar is, prima zien. “Ik ben erg trots hoe de bouw tot nu toe verloopt,” vertelt Hans Heupink. “De aannemers verrichten prima werk en ze zijn inmiddels zes dagen in de week aan de slag en ook in de bouwvakantie werken ze door. De hele bouw ligt keurig op schema. Natuurlijk komt er tijdens dit bouwtraject veel op ons af en krijg je de meest uiteenlopende vragen of afwegingen, die om een oplossing vragen, maar in goed overleg komen we er steeds weer uit.” Ook uitbater Manfred Bijen geniet van dit hele proces. “Ik zie dagelijks hoe de bouw vordert en verder ben je natuurlijk bezig met de inrichting, de logistiek en het samenstellen van het menu en de drankkaart. We schenken niet alleen het speciale Othmarbier, maar er komt ook een Othmar pils. De inrichting komt er puik uit te zien en het wordt een sfeervol etablissement,” beschrijft Manfred Bijen Gasterij Oatmössche. “Voor ons is het bijzonder belangrijk hoe mensen de sfeer van dit alles beleven. Ze moeten bij binnenkomst de ambiance en de gastvrijheid van een Brouwhuis proeven en dat proberen we op dit nieuwe Commanderieplein met deze Brouwerij en Gasterij te realiseren,” vult Hans Heupink aan.
Eén ding is zeker. Het ene gebouw is klaar op 15 oktober en het andere een week later. “Welke het eerste is weet ik niet,” lacht een nuchtere Hans Heupink, “Dat is ook niet zo belangrijk. De mensen moeten weten dat we 1 december 2016 open zijn en dan is het Commanderieplein met deze gebouwen en ook de tuin en aankleding kant en klaar om de gasten te ontvangen.”
Zaterdag 16 juli is er dus de mogelijkheid om ‘de tussenstand’ van de bouw te bekijken. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur is de plaatselijke bevolking welkom, evenals andere belangstellenden op het nieuwe Commanderieplein van Ootmarsum.