De stichting Openluchtmuseum Ootmarsum bestaat 25 jaar en dat laat men niet ongemerkt voorbij gaan. Er is al een succesvolle aftrap geweest met genodigden. Begin september viert het Openluchtmuseum deze zilveren mijlpaal met al haar vrijwilligers en ook met de medewerkers, die de gasten in Het Drostenhuis ontvangen. Samen vormen zij het fundament, waarop beide musea draaien. Voor hen, de ruim 100 vrijwilligers, is er op 2 september een ontspannen middag met een natje en een droogje en een leuk entertainment programma. Op 10 september is er een Open Dag en worden belangstellenden en zeker ook de inwoners van Ootmarsum en Omstreken van harte uitgenodigd om op deze dag kosteloos een bezoek te brengen aan het openluchtmuseum.
‘Het Los Hoes bestaat toch al veel langer’
Als je in Ootmarsum aangeeft dat het museum 25 jaar bestaat zijn er direct vraagtekens. “Het Los Hoes bestaat toch al veel langer !”. Jazeker, het was al in 1926 dat J.J. van Deinse, de ‘primus inter pares’ onder de Twentse regionalisten, het toenmalige gemeentebestuur en VVV van Ootmarsum stimuleerde om een authentieke Twentse boerderij voor het publiek open te stellen. Dat had als resultaat dat in Nutter het ‘Los Hoes op de Bielenbelt’ er kwam. Het werd vanaf 1928, met zijn authentieke bewoners, een ultiem aanlooppunt voor de toeristen uit Ootmarsum. In 1962 werd er een Los Hoes dichterbij huis herbouwd : op de gemeentewerf kwam een Los Hoes afkomstig uit Agelo en dat was het begin van het Openluchtmuseum Ootmarsum. In 1997 gaf de gemeente Ootmarsum het beheer over aan de huidige Stichting Openluchtmuseum Ootmarsum. Dat is nu 25 jaar geleden.
In 2007 werd het tienjarige bestaan van de stichting onder leiding van Toon Heupink, gevierd met een groot aantal wapenfeiten. Het museumpark werd met 5.000 m2 vergroot, er werden totaal 7 gebouwen toegevoegd aan het geheel en het bezoekersaantal liep op van 13.000 naar 40.000 per jaar. In 2018 werd het fraaie poortgebouw aan het Commanderieplein in gebruik genomen. Nu, in 2022, bij het 25-jarige bestaan, wordt de balans opgemaakt en is de privatisering in gang gezet, hebben het bestuur en management van het museum de exploitatie goed in de hand en hebben meer dan 100 vrijwilligers een gewaardeerde werkplek. Het Twentse erfgoed in de vorm van het ‘Land van Heeren en Boeren’ is een mooi park met 22 gebouwen, veel collecties en waar altijd iets te doen is.
Het jubileumjaar 2022 wordt op verschillende fronten gevierd. Op 6 mei vond er een jubileumbijeenkomst plaats voor genodigden. Op 2 september is er een jubileumdag georganiseerd voor de meer dan 100 vrijwilligers.
Op 10 september is er van 10.00 uur tot 17.00 uur een feestelijke Open Dag in het museumpark, waarvoor hierbij belangstellenden en inwoners worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en waarbij eenieder vrije toegang heeft.