Het is op 14 en 15 september weer het weekend de Open Monumentendag. Bij de plaatselijke VVV is een route te verkrijgen, die u al wandelend langs diverse fraaie en vaak monumentale panden, een Joods monument, een oorlogsmoment, een stadspomp, passende beeldhouwwerken en stadsputten leidt.
De wandeling heeft een afstand van pakweg drie kilometer en leidt de deelnemers langs de mooiste plekjes. Het voert de wandelaars langs maar liefst 34! Rijksmonumenten, die Ootmarsum ‘in haar stadstuin’ heeft. Van het oude Stadhuis naar de stadspomp, beide al uit 1778, voltrekt zich een bijzonder centrum aan het oog van de deelnemers. Een monument om de Joodse slachtoffers aan de Tweede Wereldoorlog te herdenken staat nagenoeg op de plek waar ooit een Joodse synagoge gestaan heeft. Boven dit monument torent het klooster dat inmiddels niet meer die functie heeft, maar vele appartementen telt. De geschiedenis van de zusters van Amersfoort blijft kleven aan dit historische gebouw met haar toren en haar herkenbare luidklok. Het Educatorium is niet alleen uniek als pand, maar zeker ook als schoolmuseum waar je je terug waant in de tijd van het vroegere schoolse leven. Dat geldt ook zeker voor het Openluchtmuseum, want een wandeling door dit unieke museum zorgt voor een stuk nostalgie om dat op een eigen wijze intens te kunnen ervaren. Natuurlijk is ook de Molen van Oude Hengel opgenomen in deze route. Een korenmolen, die voor een deel is gerestaureerd en dankzij een groep vrijwilligers nog steeds letterlijk en figuurlijk kan draaien.
Andere tijden Protestantse kerk
Na de molen lopen de deelnemers door een prachtig stukje natuur rondom Ootmarsum om met uitzicht op een beekdal en vervolgens aan de voet van de Kuiperberg door het stadspark Engels’ tuin te lopen. Het volgende monument is de Protestantse kerk. Deze is in ieder geval van 11.00 uur tot 13.00 uur geopend. Door het overlijden van één van de gemeenteleden is de kerk om 13.00 uur niet meer toegankelijk in verband met de begrafenisdienst. Vanaf 15.30 uur kunnen deelnemers aan de Open Monumentendag weer een kijkje in deze kerk nemen.
Na de Protestantse kerk, hemelsbreed op nog geen 100 meter, wordt de route afgesloten met een bezoek aan de r.-k. kerk Simon en Judas. Een Westfaalse pseudobasiliek, zoals het in de wandeling wordt omschreven, maar vol van kazuifels, monstransen, glas-in-lood ramen en een bijzonder orgel. Na de kerk is het oversteken naar de Markt en dat is het beginpunt, maar ook het einde van deze Open Monumentale route.