Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO): scholen, opvoeders en verenigingen bundelen krachten

In het najaar van 2021 heef de gemeenteraad van de gemeente Tubbergen het besluit genomen om meerdere jaren in te zetten op het programma “Opgroeien in een Kansrijke Omgeving” (OKO): doel is om het hoge middelengebruik van jongeren omlaag te brengen en te stimuleren dat jongeren gelukkig en gezond opgroeien. Deze preventieaanpak – gebaseerd op het bewezen effectieve IJslands preventiemodel-, creëert de lokale samenleving een leefomgeving waarin beschermende factoren voor de jongeren worden gestimuleerd (zoals een sterk sociaal netwerk) en risicofactoren (zoals verveling, eenzaamheid en het gebruik van alcohol, drugs en roken) worden verkleind. OKO kijkt naar het grotere geheel. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het onvoldoende helpt om te focussen op het middelengebruik van individuele jongeren. Het blijkt namelijk dat de omgeving van de jongere veel bepalender is voor de mate van middelengebruik. Daarom willen we de kracht van die omgeving positief inzetten. Door een samenwerking met scholen, opvoeders, verenigingen en de jongeren zelf, helpen we jongeren uit onze gemeente om kansrijk op te groeien met de focus op welzijn, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

Voorkom ‘Zien drinken, doet drinken’
Wethouder Hilde Berning-Everlo: “It takes a village to raise a child. Oftewel: er is een dorp, een gemeenschap, nodig om kinderen gezond en veilig op te voeden. Dat is precies wat we als gemeente willen ondersteunen met OKO. De kracht van de samenleving benutten. Niet alleen wijzen met een vingertje, maar samen versterken wat al goed gaat en verbeteren wat beter kan. Want kansrijk opgroeien, geeft kinderen meer kans op een mooie toekomst!”
In de gemeente Tubbergen zien we dat er een sterke samenwerking ontstaat rond het OKO-gedachtengoed. Inwoners praten over een positieve verandering in hun manier van denken. Ook ontstaat er bewustwording bij ouders en samenwerkingspartners. Het TOF onderwijs stopt vanuit de wetenschap ‘zien drinken, doet drinken’ bijvoorbeeld met het schenken van alcohol bij activiteiten, die vanuit basisscholen georganiseerd worden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf twee jaar een beeld vormen van hoe ouders en andere personen met alcohol omgaan. Het voorbeeldgedrag doet ertoe!
Bestuurder TOF onderwijs Bart Roumen: “Binnen TOF Onderwijs zien we het als onderdeel van onze maatschappelijke opdracht om bij te dragen aan het gezond en gelukkig laten opgroeien van onze leerlingen. We sluiten daarom graag aan bij het OKO-programma binnen de gemeente Tubbergen.“

Samen de dialoog aangaan
De afgelopen maanden hebben er in verschillende dorpen gesprekken plaatsgevonden om te kijken waar de welke thema’s we samen kunnen aanpakken om met het OKO-gedachtegoed aan de slag te gaan, juist omdat de omgeving van de jongere in de OKO aanpak zo belangrijk is. In Langeveen en Fleringen zijn we hierover de dialoog al aangegaan. We gaan deze dialoogsessies verder uitbreiden met de andere dorpen in de gemeente Tubbergen.

Dialoogsessie in Fleringen en Langeveen
Op 30 september kwamen inwoners van Fleringen bijeen om te praten over het opgroeien van jongeren in een kansrijke omgeving. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de lokale verenigingen in samenwerking met de gemeente. Tijdens de avond werd de aanpak ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ uitgelegd door het Trimbos-instituut. GGD Twente presenteerde de laatste cijfers uit de jeugdmonitor. Kijk voor de uitslagen van het onderzoek op: https://www.twentsegezondheidsverkenning.nl/mosaic/doelgroepen/twente. In Langeveen werd eenzelfde dialoogsessie op 17 juni georganiseerd.

Beide sessies vonden plaats in een informele en laagdrempelige setting waarin ervaringen werden uitgewisseld. Dat gaf veel herkenning als het gaat om de uitdagingen rondom kansrijk opgroeien.

Vervolgstappen
Voor Fleringen en Langeveen gaan we de speerpunten samen met de inwoners uitwerken in concrete interventies. In beide kernen kwam naar voren dat we onder andere in willen zetten op (passende) vrijetijdsactiviteiten in een gezonde/veilige omgeving en ouders helpen om zich bewust te maken van hun rol en het gebruik van middelen door kinderen.  De andere kernen binnen de gemeente Tubbergen willen we de komende periode ook graag betrekken. Samen willen we ervoor zorgen dat alle jongeren in de gemeente Tubbergen de kans krijgen om op te groeien in een omgeving die hen ondersteunt in hun ontwikkeling.

Vragen of ideeën?
Neem contact met ons op via: oko@tubbergen.nl.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ondernemers in Tubbergen vallen in de prijzen op ‘Dag van de Ondernemer’

Ondernemers in Tubbergen vallen in de prijzen op ‘Dag van de Ondernemer’

Tijdens de ‘Dag van de Ondernemer’ werd heel toepasselijk de jaarlijkse ondernemersprijzen van T...

Lees verder >
Veel ideeën voor Tubbergen tijdens verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ van Nederland

Veel ideeën voor Tubbergen tijdens verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ van Nederland

Tubbergen heeft deelgenomen aan de verkiezing van ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ van Nederland. ...

Lees verder >
Scheidingstafel: samen doen wat nodig is

Scheidingstafel: samen doen wat nodig is

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen starten vanaf 10 oktober met een nieuwe dienst: de scheidingsta...

Lees verder >