De Nostalgische Oogstdag 2016 in Ootmarsum vond plaats onder een goed gesternte. Niet alleen het zonnetje scheen, maar ook de jonge garde ‘landbouwers’ liet zich niet alleen zien, maar werkte volop mee om de rogge van het land te halen. De jongelui werden na het maaien geïnstrueerd in het binden van de garven en het opzetten van de hokken. Een les die hopelijk leidt tot het overnemen van deze traditie in de toekomst.
De deelnemers en de toeschouwers op deze Nostalgische Oogstdag zagen dat de helft van het roggeveld aan de Zonnebergweg platgeslagen was. De zon en de droge rogge maakte een heleboel goed, waardoor het maaien met de hand, met het paard en met de tractor vlekkeloos verliep. Rond de honderdvijftig toeschouwers hadden zich bij het maaiveld verzameld en kregen van Ben Kleissen uitleg over de methode van het maaien en de historie. Even daarvoor waren de aangespannen zware Belsen van Walter Brunninkhuis uit Oud Ootmarsum aan komen stappen met Hennie Steggink als voerman.
De maaiers, Gerard Arens, Jan Lohuis, Jan Velthuis, Bennie Voorpostel, Frits Engbers en Bennie Tijink werden gevolgd door de jonge garde van de familie Arens en Voorpostel.
Jan Oude Dubbelink trok de felrode tractor uit 1944 met maaimachine handig langs de wuivende korenaren. Om 12.00 uur, toen de dames Lien Voorpostel en Truus Luttikhuis de Angelus broodmaaltijd op het veld kwamen brengen was het even pauze voor de noeste werkers.
In de voormiddag ging het met een volle wagen via het centrum richting het openluchtmuseum en daar werden de hokken opgezet op de veeweide als decoratie van de Flora Ootmarsum, die op 5 augustus van start gaat. Na afloop werd in de schaduw van de bomen bij de wagenschuur door de boerinnen stapels spekpannenkoeken uitgedeeld en werd genoten van koele drankjes en worst en kaas.
Jan Schulten en Thomas Storck demonstreerden in de bakspieker hoe de grote roggebroden worden gemaakt en rond de driehonderd bezoekers genoten van het erfgoed in het park van het openluchtmuseum dat door de Oogstdag weer eens fraaie nostalgische scènes opleverde.
Foto’s Rob Meijer