Othmarvliegers denderen door!   “Ze hebt de gáánk d’r good in!”

“Ze hebt de gáánk d’r good in”! zeggen de leden van de Othmarvliegers wel eens onder elkaar als hun duiven goed naar huis komen.  De vaart zat er goed in vanuit het Noordfranse Dizy le Gros. De eerste duif, die zich meldde in Ootmarsum, kende een snelheid van 85 kilometer per uur. Opnieuw waren het vader en zoon Meijers, die de eerste plaats voor zich opeisten, maar de vliegende reporter Jim van Ingen legde in hun kielzog beslag op de tweede en derde plaats. Naast het goed kunnen kweken van zijn postduiven weet Jim van Ingen ook wekelijks een informatief verslag te maken van de wedvluchten. Dat is deze week niet anders en dus veel leesplezier.

Wind in de rug
De prestaties van diverse coaches binnen de Othmarvliegers op regionaal niveau zijn ook dit seizoen goed te noemen.  Vorige week was dat natuurlijk al met 3 verschillende  coaches in de top-10 regionaal, maar ook deze week doen de Othmarvliegers weer goede zaken met 2 plaatsen in de top-10.

Dizy le Gros was deze week de officiële wedvlucht over een afstand van zo’n 375 km. Deze afstand valt onder de discipline Midfond, waarbij dit de kortste vlucht is en oploopt tot zo’n 480 km.
De weersverwachtingen waren eigenlijk de gehele week goed te noemen, waarbij werd uitgegaan van voornamelijk een westenwind.
Met een lossing in het zuiden, vlieglijn richting het noorden en een wind uit het westen, weet men dat de duiven afdrijven naar het oosten.
Liefhebbers die dan rond en tegen de Duitse grens wonen hebben dan zowel regionaal als provinciaal een klein voordeel. De duiven worden immers allemaal iets richting deze hokken gestuwd door de wind.
Om het iets interessanter te maken, volgt deze aanvullende informatie  dat gaandeweg de vlucht, die om 08:15 uur werd gelost, de wind bij lossing WNW was, en draaide naar W en nog verder in Nederland ZW.
De 19.771 duiven met als thuisbasis Kleve / Emmerich tot aan Lattrop moesten dus in het begin wat meer werken, maar later kregen ze de wind in de rug.

Vrij technisch verhaal!..  “Maar in het kort kan ik u uitleggen dat deze omstandigheden bij uitstek geschikt zijn voor de hokken in CC4  ‘Hart van Twente’, waaronder de Othmarvliegers vallen.
Dit  ‘voordeel’ is tot zo’n 400 km wel merkbaar. Wanneer de afstand groter wordt is dit minder het geval omdat dan het uithoudingsvermogen een grotere rol speelt.
Om 08:15 uur worden de duiven gelost in Dizy le Gros (Noord-Frankrijk), en om 12:34 uur werd de 1e prijs geconstateerd bij De Othmarvliegers. We schetsen een kleine ‘tijdlijn’:

08:15 uur worden provinciaal 19.771 duiven gelost met WNW wind op de neus, tegenwind en dus lagere snelheid +- 75km/h
09:00 uur zijn enkele duiven wellicht in een kleine plaatselijke regenbui gekomen, of eromheen gevlogen. Deze keuze bepaald óók de winnaar en zorgt voor een wat verspreid verloop.
11:00 uur komen de duiven in een overwegende westenwind = gemiddelde snelheid 90km/h boven Nederland.
11:43 uur aankomst 1e duif op 70 km kortere afstand. Deze duiven hebben WNW en W-wind gehad, gemiddelde snelheid.
De duiven van de CC4 krijgen nu wind in de rug als extraatje de laatste 80 km en verhogen hiermee hun gemiddelde snelheid.
12:34 uur aankomst 1e prijsduif van de Othmarvliegers met ruim 85 km/h gemiddeld over 375 km.

Resultaat is dat we in deze regio leverancier zijn van de kopduiven van de gehele lossing tegen 19.771 duiven, omdat we dus langer  ‘gebruik’ hebben kunnen maken van de zuidenwind en hiermee onze gemiddelde snelheid hebben verhoogd. In cijfers, de plaatsen 2-3-4-5-8 en 9 zijn allemaal boven de 350 km. Hiermee heb ik u hopelijk een klein inzicht gegeven hoe wind en dus een beetje geluk een flinke rol kan spelen in de duivensport. Zo ondervond ook ondergetekende toen vrijdagavond bij het testen van het constateersysteem de stroomvoorziening (adapter) er plotseling mee ophield. Gelukkig kon bij de leverancier – die toevallig op camping  ‘De Molenhof’ in Reutum stond-  een vervangende adapter opgehaald worden die gelukkig in zijn auto lag ‘per toeval’………. Ja, duivensport is soms geluk hebben!.

We beginnen op plaatsen 14 (K. & K. Meijers) en 29 + 71 (Jim van Ingen)  tegen 19.771, waarmee ze wederom een visitekaartje afgeven voor vereniging 0679, beter bekend als  ‘De Othmarvliegers’.
Ook in regio CC4  ‘Hart van Twente’ vliegen we tegen 2582 duiven weergaloos met 18 duiven in de top-100, waaronder de plaatsen 6-8-17 etc.
De totale uitslag tegen 234 Othmarduiven van 13 Othmarvliegende Coaches is als volgt:
1-4-5-7-8-9-10 : Kas en Karel Meijers
2-3 : Jim van Ingen
6: Bennie Senger
De vlucht werd gesponsord door Erwin Hemme nieuw/& verbouw:

Komende week staat er wederom een midfondvlucht op het programma die we donderdagavond gaan inkorven, vrijdag kunnen we meedoen aan een trainingsvlucht vanuit Kerkrade.
Iedereen veel succes met de voorbereidingen en geniet van deze mooie week.

Jim van Ingen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >