Het was de afgelopen weken na de duivenvluchten Karel voor en Kas na, dus alle schijnwerpers waren terecht op vader en zoon Meijers gericht. Na de laatste wedvlucht op Eerste Pinksterdag zijn er anderen namen te vinden dan die van het Olympische duo uit Ootmarsum. Bennie Senger, Douwe Kuipers, Oscar Ossenvoort en ja hoor ook buurman Bert Damhuis melden zich in de top 10. Er was echter nog een vlucht en daar zorgde onze vliegende reporter Jim van Ingen met zijn vliegensvlugge duiven voor een kettinguitslag. Met als tussenschakels Theo Luttikhuis en Frans oude Nijeweme. Twee mooie vluchten en de strijd lijkt nu volop te ontbranden. De basis is echter de liefde voor de postduiven en die staat hoog in het vaandel bij de Othmarvliegers. Hieronder het verdere verslag over beide vluchten.
Othmarvliegers met hoge snelheden op het podium
“Het is alweer twee weken geleden dat we een wedstrijd hadden met onze postduiven en liefhebbers van PV. De Othmarvliegers. Vorig weekend waren de omstandigheden dusdanig dat wedvluchten plaatsvonden. Afgelopen week in de voorbereiding was het weer echter niet veel beter. Gedurende de week wisselden regenbuien en windhozen elkaar in rap tempo af hetgeen de trainingen aan huis bij velen ontregelde. Zeker de werkenden, die rond vaste schema’s de duiven trainen vóór en ná het werk`, hadden niet de mogelijkheid de duiven ‘droog’ te laten trainen waar de gepensioneerden of professionals dit tussen de buien door kunnen managen. De Othmarvliegers hebben een club, waarbij al deze type deelnemers tegen elkaar strijden om de winst en ook deze week werd het bewijs geleverd dat het allemaal niet zoveel uitmaakt.
Weersomstandigheden:
Deze waren echter op zaterdag nog steeds niet goed genoeg om te lossen, kort en wel werd er besloten om te gaan lossen op 1e pinksterdag. De Othmarvliegers hadden twee wedvluchten op het programma staan te weten Sermaises 571 km voor de discipline Dagfond en Quiévrain 320 km voor de discipline Vitesse. De luchtverkeersleiders hadden hun handen best vol aan het beoordelen van de weersomstandigheden, en zeker bij de vlucht van 571 km moet gekeken worden hoe weersomstandigheden zich zouden kunnen ontwikkelen gedurende die vlucht. Het was immers bekend dat het geen ‘mooi-weer’ vluchtje zou worden. Nee de duiven kregen de taak om tussen de buien door te manoeuvreren gestuwd door een pittige ZW-2 a 3 in de rug. Dan lijkt zo’n vlucht misschien een makkelijke opgave. Iedere 100 meter te ver gevlogen betekent dat ze met enorm veel kracht en energie tegen de wind in terug moeten vliegen. Dat moet men dus zeker niet vergeten.
Quievrain 320 km:
Deze vlucht werd om 08:30 gelost op misschien wel de bekendste duivenlosplaats van de wereld. Deze plaats staat symbool voor de snelheid en discipline van de duivensport en met de gegeven ZW wind zal daar zéker gehoor aan gegeven worden. Hoewel Henk – Jellema – Kouijzer net als Frans oude Nijeweme dacht dat het wel 12:00 uur zou worden, werden ze al vlot uit hun droom geholpen door de diverse meldsites waar liefhebbers die een kortere afstand hebben een snelheid noteerden van bijna 120 km per uur. Dat zou betekenen dat we rond 11:15 duiven moesten draaien in de regio Ootmarsum e.o. De duiven kwamen vlot naar huis, maar waren wel wat verwaaid en verstrooid bij thuiskomst. Tevens bemoeilijkt de harde wind meestal een vlotte landing. Een onhandige bijkomstigheid voor vluchten, die zo snel gaan en waar iedere seconde letterlijk telt. Uiteindelijk kon bij het klok afslaan geconcludeerd worden dat de verschillen klein waren. Veel liefhebbers nestelden zich dus in de top-10, waarmee de enorme dominantie van de heren Meijers voorlopig even tot rust is gekomen. Ook al eisten ze ook deze vlucht wel weer de winst voor zich op. De volledige uitslag van PV de Othmarvliegers tegen 210 duiven van 12 deelnemende hokken:
1,3,4,5: K. & K. Meijers
2,5: Bennie Senger
6,10 Douwe Kuipers
8: Oscar Ossenvoort
9: Bert Damhuis
Sermaises 571 km:
De vlucht vanuit Sermaises is de aftrap van de dagfond discipline. Dit is het onderdeel waar de duiven zowel snelheid als uithoudingsvermogen moeten hebben. Het onderdeel dat van de duiven het meest vraagt, maar ook van de liefhebbers die zich hierin specialiseren. Het vliegen van 571 km met een gemiddelde snelheid van zo’n 106km/h houdt in dat ze toch ruim 5 uur moesten vliegen. Dat kan alleen met duiven, die in topconditie zijn. Zeker dit weekend, want wanneer duiven er langer over gevlogen hebben, betekent dit vaak dat ze te ver gevlogen zijn en dus tegen de krachtige ZW-wind in moesten vliegen. Bepaald geen pretje, maar goede duiven draaien daar hun vleugels niet voor om. Dat specialisme, zoals bij alle sporten zijn vruchten afwerpt, lijkt ook zichtbaar op deze wedvlucht. Zo koos Jim van Ingen ervoor om al zijn duiven te spelen op alleen deze wedvlucht. Dat resulteerde in een kettinguitslag, die nog net even doorbroken werd door andere specialisten Theo Luttikhuis, die ook enkel aan deze vlucht meedeed, en Frans oude Nijeweme.
De volledige uitslag op Sermaises 571km tegen 124 duiven:
1,4,5,6,7,9,10: Jim van Ingen
2: Theo Luttikhuis
3, 8: Frans oude Nijeweme
De vluchten van dit weekend werden mogelijk gemaakt door: Hans Peters van Postel Loonwerken.
Komende donderdag korven we weer in voor een Midfond vlucht vanuit Nanteuil le Haudoin, met 470km weer een stevige opgave. Aan allen weer veel succes met de voorbereiding gewenst en geniet van deze week.”
Jim van Ingen