Vorig jaar heeft Ben Morshuis te kennen gegeven om te stoppen als voorzanger tijdens de Paastradities. De rondgang en het vlöggelen werden de ras Ootmarsummer lichamelijk te veel en dus droeg hij het stokje over aan Jan Veldboer. Het bleek een definitief afscheid van een trouwe voorzanger, die 45 jaar lang altijd klaar stond om met Pasen deze traditie op een waardige wijze uit te dragen. Op 27 november 2015 werd daar op passende wijze aandacht aan besteed, maar de oud-Poaskearls staken naderhand nog eens de koppen bij elkaar, want ook zij wilden hun voorzanger laten voelen en weten hoe ze de rol van Ben Morshuis hebben gewaardeerd. Zijn opvolger Jan Veldboer bleek de initiator en vol enthousiasme klopte hij aan bij kunstenares Desirée Groot Koerkamp om een kunstwerk te ontwerpen, waarin tradities en zijn geliefde plekken samen moesten komen. Daarin is Desirée Groot Koerkamp volkomen geslaagd, want haar creatie met de RK kerk, het portret van de voorzanger zelf, het logo van de Poaskearls en de ratel van de Nachtwacht ontroerden Ben en Miny Morshuis.
In de galerie van de Ootmarsumse kunstenares kon oud Poaskearl en de opvolger van Ben Morshuis, Jan Veldboer, 4 collega’s begroeten.
Dat zijn ook oud Poaskearls, die de laatste 5 decennia vertegenwoordigden. Met Jan Veldboer uit de jaren zeventig, Benno Jansen uit de tachtiger jaren, Jan Rikmanspoel uit het volgende decennium, Huub Eertman in het begin van deze eeuw en Jorrit Weierink rond 2010 waren deze oud Poaskearls bereid om deze bijzondere gebeurtenis luister bij te zetten.
Onder het genot van een heerlijk hapje en drankje belichtte Jan Veldboer de reden van deze bijeenkomst. “Ben, je bent 45 jaar lang een geweldige ambassadeur geweest voor de Ootmarsumse Paastradities. Je deed het met passie en op een altijd correcte en inspirerende wijze. Af en toe corrigerend waar nodig. Dat jij zo lang deze traditie als voorzanger hebt kunnen uitoefenen verdient ons aller respect. Pasen betekende voor jou 45 jaar lang om je in te zetten en ’s morgens. ’s middags en ’s avonds klaar te staan om de Poaskearls te begeleiden. We hebben 45 jaar met elkaar gezongen en gevlöggeld en dat wilden we niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan.
Na die afscheidsavond hebben we als oud Poaskearls ‘de köppe’ bij mekaar gestoken en besloten om jou een bijzonder aandenken te geven. Contact is gezocht met Desirée Groot Koerkamp en we hebben haar onze bedoeling voorgelegd. Maar hoe beeld je een voorzanger uit? Dat leverde brainstormen op,” lacht Jan Veldboer, “Het is een Engels woord in een Twentse toespraak, maar het gaf wel aan dat het best nog een pittige opdracht bleek te zijn voor onze kunstenares. Toch denken we dat we mogen spreken van een prachtig kunstwerk, waarin alle facetten, die bij Ben Morshuis horen, een creatieve plek hebben gekregen. Ben, nogmaals, onmeunig bedankt dat je ons in al die jaren op deze waardige wijze bent voorgegaan,” besluit Jan Veldboer zijn warme speech vanuit het hart.
Kunstenares Desirée Groot Koerkamp overhandigde vervolgens het kunstwerk. Ben Morshuis en zijn vrouw Miny reageerden zichtbaar ontroerd na het zien van deze prachtige creatie. “Het is een heel bijzonder en verrassend cadeau,” liet de voormalige voorzanger van de Poaskearls weten, ”Ik heb het 45 jaar lang met ontzettend veel plezier kunnen doen. In november heb ik een prachtig afscheid gehad. Dit cadeau komt voor mij dan ook als een complete verrassing. In die 45 jaar is er in Ootmarsum ontzettend veel veranderd. In de beginjaren liepen we door sommige cafés, waar in de bijgebouwen de koeien nog op stal stonden. Pikkemaat, onder de toren bij Geerdink, Bernard Steinmeijer, de familie Ossenvoort. Het waren prachtige tijden. Ik liep lang mee met mijn oom, die ik later opvolgde. Onderweg kreeg ik als 12, 13-jarige twee borrels, heerlijk zoet en vooral goed voor de stembanden. Prachtige herinneringen uit het verleden, maar ook in die laatste jaren heb ik het altijd als een feest ervaren.
De Poaskearls wilden de traditie in ere houden en ik heb daar mijn deel aan bijgedragen. Ik ben heel erg blij met dit aandenken en wil ook mijn complimenten geven aan Desirée Groot Koerkamp, want zij heeft er echt een prachtig kunstwerk van weten te maken dat zeker een bijzondere ‘stie’ krijgt in ons huis,” besluit Ben Morshuis zijn dankwoord. Ook zijn vrouw Miny wordt met een prachtige bos bloemen in het zonnetje gezet. Het is een korte bijeenkomst met een meer dan waardevolle lading, want de man, die deze Paastradities levend wist te houden, kreeg een waardig afscheidscadeau. Niet voor niets is Ben Morshuis de pionier en één van de grondleggers, waardoor de Ootmarsumse Paastradities een plek hebben gekregen op de lijst van Immaterieel Erfgoed. “Ben je bent voor mij een voorbeeld en ik mag in je voetsporen treden en dat wil ik op passende wijze voortzetten, “ laat Jan Veldboer weten, “Toen je vanwege rugklachten in 2009 belde of ik het dat jaar over wilde nemen liet mijn moeder weten dat ik dat niet kon weigeren. De opvolging is nu definitief en ik wil niets liever dan jouw kenmerkende betrokkenheid een vervolg geven. Deze Paastradities mogen nooit verloren gaan en dat heeft ook alles te maken met jouw inzet, passie en gevoel voor deze gebruiken. Deze tradities moeten blijven en jij hebt ons dat altijd voorgehouden. Voor ons de taak om dit te continueren en die handschoen pakken we op, want Ootmarsum moet deze bijzondere tradities tot in lengte van jaren blijven waarderen.”
De foto’s zijn van Caspar Kouijzer