Het is en blijft genieten om in het sfeervolle decor van het Openluchtmuseum de ambachtslieden aan het werk te zien. De oude ambachten van vroeger herleven als de smid en de mandenvlechters hun handen het werk laten doen. Dat geldt ook voor de klompenmakers, de wevers en spinners, creatief werken met stro en wol, punniken en natuurlijk was er de bakker, die in de knusse ‘Bakspieker’ brood en speculaas bakte.
Het werd een hele geslaagde oude Ambachtendag. ’s Morgens was het met een aantal groepen al redelijk druk en in de middaguren liep de stroom belangstellenden gestaag door. Ook aan de kinderen was gedacht, want zo waren er verschillende oude spelletjes op het terrein aanwezig en wat is er leuker om met papa of opa het hoepelrad met de stok te laten draaien op de keitjes.
Af en toe waren er een paar felle buien, maar de gebouwen op het terrein zorgden voor uitkomst en als het zonnetje weer scheen trokken de bezoekers naar het volgende ambacht. Overal kon er op ontspannen wijze met de ambachtslieden in gesprek gaan. Wat is er leuker om naast een klein weefgetouw ook te zien hoe de kinderen zich vermaakten met een kleurplaat met daarop natuurlijk een oud ambacht.
Bakker Thomas had een dag van tevoren al de voorbereidingen getroffen om onder meer de oven voor te verwarmen. Het deeg was gratis beschikbaar gesteld door bakker Rien Schulten. De heerlijke geur in de bakkerij trok vele belangstellenden, waardoor de kleine bakspieker regelmatig vol stond. Ook bij de andere oude ambachten was gezelligheid troef en kon iedereen in alle gemoedelijkheid een praatje maken.
Foto’s Hanneke Spermon