Al jarenlang wordt er gesproken over de vergrijzing, dus een ouder wordende meerderheid van de bevolking. Langzaamaan gaan we die richting op, maar waar is het nu het beste ouder worden? Is dit nu in de grote stad of in de dorpjes of steden op het platteland? Beide regio´s hebben zo hun voordelen en nadelen voor ouderen.
Wat is belangrijk bij het ouder worden?
De Nederlandse overheid heeft in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Platform31 (kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio) een magazine uitgegeven met de naam ‘Oud worden in Nederland‘. Hierin valt te lezen dat er voor Nederlanders twee zaken heel belangrijk zijn bij het ouder worden: eigen regie behouden en een gevoel van verbondenheid. Regie behouden spreekt vanzelf, ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Een gevoel van verbondenheid heeft te maken met de angst om alleen komen te staan. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Het blijkt dat het bij dit laatste punt van belang is of een oudere woont in een landelijke omgeving in de regio of in een drukke stad in de Randstad.
Voordelen en nadelen ouder worden op het platteland
Het is niet zo dat wonen op het platteland altijd in een dorp is. Er zijn voldoende grotere steden in rustige provincies. Een groot voordeel is dat ook al wonen ouderen in een grotere stad, rust, ruimte en natuur altijd in de nabijheid zijn. Aan de andere kant is er het nadeel dat de afstanden wat langer zijn. Een auto is soms zeker nodig, helemaal als ouderen in een klein dorpje of gehucht wonen. De auto verzekeren kan in de regel wel goedkoper. De autoverzekering is namelijk gebaseerd op postcodegebied en de duurste autoverzekeringen gelden voor grote steden. Omdat woningen vaak groter zijn, zijn er ook meer mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen. Ook is het netwerk hechter en kunnen ouderen eerder terugvallen op hulp van bijvoorbeeld de buren. Alleen wanneer een oudere echt afgelegen woont, dan is er wel een grotere kans op eenzaamheid.
Voordelen en nadelen ouder worden in de stad
Het voordeel van wonen in een stad als oudere, is dat alles in de buurt is. De supermarkt, huisarts en de fysiotherapeut; alles en iedereen kan in dezelfde woonwijk zitten. Ook de openbaar vervoer voorzieningen zijn vaak beter geregeld dan op het platteland, dus een auto is niet altijd nodig. Een nadeel is dan weer dat stadsmensen meer individualistisch zijn. Ook al zijn mensen soms jarenlang buren, ze spreken elkaar nooit. Dit kan zeker eenzaamheid in de hand werken. Ook al woont een oudere in een drukke en levendige stad, het is mogelijk dat niemand naar hem of haar omkijkt. De nieuwsberichten over een oudere die weken en soms maandenlang dood in huis ligt, komen vaak uit een stedelijk gebied.
Verhuizen of blijven?
Het is eigenlijk maar wat de ouderen gewend zijn. Het is inderdaad zo dat bepaalde faciliteiten op het platteland verder weg zijn, maar daarentegen gaat het er in de stad een stuk minder gemoedelijk aan toe. Wat wel geconstateerd wordt, is dat de behoefte naar rust, ruimte en natuur voor ouderen belangrijk is. Er zijn zelden mensen die op oudere leeftijd van het platteland naar de stad verhuizen. Andersom juist wel. Zo is Ootmarsum en omgeving een zeer geliefde plek voor ouderen die uit de Randstad komen. Alleen helpt het niet als de overheid de verschillen tussen de Randstad en de regio groter maakt. Zo zal in de toekomst een rechtstreekse intercityverbinding tussen de Randstad en Twente worden afgeschaft. Daarentegen zijn er wel meer digitale mogelijkheden en wordt de wereld ook voor ouderen steeds kleiner en gemakkelijker bereikbaar via de digitale snelweg.