Met ‘zien moatje’ Gijs Koopmans verscheen Wouter Oude Vrielink in 2016 als nieuwe Poaskearl naast de hoofdingang van de R.-K. kerk Simon en Judas. Na drie jaar verlaten deze beide Poaskearls de groep, want zij zijn inmiddels de oudste van het stel. “Die drie jaar zijn omgevlogen,” blikt Wouter Oude Vrielink terug, “Toen ze mij vroegen om Poaskearl te worden heb ik geen moment getwijfeld en direct ja gezegd. Dat heeft ook alles te maken met mijn familie, want de broer van mijn opa was destijds één van de vrachtboeren. Dus we hebben als familie Oude Vrielink, Batsboer, echt iets met deze traditie tijdens de Paasdagen.”
Vanaf het moment dat Wouter Oude Vrielink wist dat hij Poaskearl zou worden, genoot hij van de vele voorbereidingen. “Het is nagenoeg onbeschrijfelijk wat het allemaal met je doet. Deze traditie zit diep geworteld in Ootmarsum. Je leert ontzettend veel mensen kennen en je krijgt met allerlei instanties te maken. Daarnaast is het een traditie vol gezelligheid, die we in ere houden. En dat kan alleen maar door het met elkaar te doen. De huidige zes Poaskearls komen allemaal uit verschillende vriendengroepen, maar het is een hecht stel geworden en we helpen en steunen elkaar door dik en dun. Als ik ‘mien moatje’ Gijs ook buiten de Paastijd tegenkomt, drinken we een biertje en proosten we met elkaar.”
Zes weken voor Pasen beginnen de Poaskearls met hun voorbereidingen en dat gebeurt allemaal volgens een vast stramien. “In die drie jaar heb ik alle ins en outs leren kennen. Dit jaar is de voorbereiding top verlopen. Het hout voor het Paasvuur ligt klaar. Dit keer hebben we het hout van het Springendal, de Brandlichterweg in Denekamp en van dennenbomen, die gekapt zijn bij de cirkels van Jannink in Mander. Vanwege het brandgevaar heeft de gemeente bepaald dat we 500 kuub hout mogen stapelen. Dat gaan we misschien niet helemaal redden, maar de drie wagens komen helemaal vol te liggen,” vertelt Wouter Oude Vrielink.
Het zit er bijna op voor deze Batsboer en Gijs Koopmans. Op Tweede Paasdag, na de laatste keer vlöggelen, kunnen deze beide Poaskearls de hoed af en de regenjas uitdoen. Dan zit hun klus er op en hebben ze drie jaar meegeholpen om deze mooie Paastradities in Ootmarsum op een goede manier uit te dragen. “Dan is het ook goed geweest,” blikt Wouter Oude Vrielink terug, “Het is heel snel gegaan en ik kijk er met veel plezier op terug. Het is prachtig om deze traditie van zo dichtbij mee te maken. Op Goede Vrijdag staan er weer twee nieuwe Poaskearls klaar en wordt het stokje overgedragen. En het gezegde eens een Poaskearl, altijd een Poaskearl, geldt straks ook voor mij en dus ben ik er met de Paasdagen en kunnen ze altijd een beroep op Gijs en mij doen. Dat hebben wij ook kunnen doen op onze oud-Poaskearls en dat voelt heel goed, want dat geeft veel steun in alles wat je doet. Het mooiste voor mij is het paashout halen. Dat is echt een geweldige dag en daar kijk ik het meeste naar uit. De binnenkomst in het stadje en de volgeladen wagens de Poaskaap oprijden zijn echt de hoogtepunten voor mij in het Paasweekend.
En gelet op de weersvoorspellingen kan het niet beter, want het worden zonnige dagen. Ik heb er heel veel zin in,” besluit Wouter Oude Vrielink.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Paaswagen kantelt op Paasweide
8 april 2023Het traditionele ophalen van het paashout verliep op de gebruikelijke wijze en alles wees er op dat ...
Lees verder >Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen
31 maart 2021Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...
Lees verder >Roderick zoekt Licht
21 maart 2021Voor het KRO-NCRV programma Roderick Zoekt Licht reist Roderick Vonhögen door de zeven bisdommen va...
Lees verder >