Binnen twee jaar heeft heel Overijssel snel internet
Het gaat goed met snel internet in Overijssel. Cif/Cogas geeft 5 juli het startsein gegeven voor de campagne Glasvezel buitenaf in Losser, Enschede, Hengelo en Haaksbergen. Daarmee is op korte termijn heel Twente aangesloten op glasvezel, tot in elke boerderij. Twente is daarmee de eerste regio in Nederland. Binnen anderhalf jaar moet ook de rest van Overijssel aangesloten zijn. De provincie lanceert 4 juli een digitaal magazine waarin alle vorderingen en initiatieven vermeld staan.
De ‘breedbandkaart’ van de provincie laat zien dat op dit moment provinciedekkend gewerkt wordt aan de komst van snel internet. De fases verschillen per regio; van verkenning tot voorbereiding en van vraagbundeling tot uitvoering én klaar. Als alles volgens plan verloopt is eind 2017 nagenoeg de hele provincie voorzien van breedband en daarmee koploper in Nederland en Europa.
Financiering, regels en belangen van kleine en grote groepen spelers; Overijssel heeft als eerste de uitdagingen overwonnen en binnen afzienbare tijd een dekkend netwerk. Dan kunnen ook de 45.000 huishoudens op het platteland voor 9,95 euro per maand (plus abonnementskosten) naar Netflix kijken.
Belangrijk voor inwoners en bedrijven
In 2013 trokken Provinciale Staten maar liefst 56 miljoen euro uit voor breedband Voor agrarische en toeristische ondernemers is snel internet een nijpende kwestie; je kunt niet zonder. Een camping zonder wifi is bij voorbaat kansloos. Agrariërs met een houtje-touwtje netwerk komen in de knel met hun bedrijfsvoering. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum is het belang van snel internet dan ook tweeledig: “het draagt bij aan de economische ontwikkeling van het platteland doordat bedrijven over snel internet kunnen beschikken en aan de leefbaarheid. Denk aan scholieren die door het ontbreken van een goeie internet verbinding hun huiswerk op school moeten maken, maar dat nu wel thuis kunnen.”
Succesfactor
Het succes van breedband in Overijssel zit volgens gedeputeerde Van Hijum in het samenspel. De provincie had een aanjagende rol doordat het belang van snel internet werd doorzien en een subsidie beschikbaar werd gesteld. Daarnaast hebben marktpartijen Cif en Cogas en gemeenten hier goed op ingespeeld. Maar het belangrijkste was toch de inzet van de inwoners zelf die initiatieven zijn gestart.
Foto’s: Team communicatie Overijssel