Overijssel en Gelderland stimuleren overgang naar plantaardige eiwitten

De Provincies Gelderland en Overijssel hebben op 11 oktober het startsein gegeven voor  ‘The Protein Cluster’. The Protein Cluster wil zich in vijf jaar ontwikkelen tot hét aanspreekpunt voor het groene eiwitcluster in Oost-Nederland met een nationaal én internationaal karakter.

Plantaardige eiwitten worden steeds belangrijker als gezond alternatief voor dierlijke eiwitten. Gelderse en Overijsselse bedrijven zijn koplopers op het gebied van plantaardige eiwitten. De groei van het groene eiwitcluster moet in 2020 100 nieuwe banen in Oost-Nederland opleveren. Overijssel heeft vanuit haar Agro & Food programma 200.000 euro bijgedragen aan The Protein Cluster. In dit programma staat een duurzame voedselproductie centraal. The Protein Cluster werd op 11 oktober gelanceerd tijdens de Food Valley Summit Green Proteins in Ede en wordt het internationaal ondernemerscentrum op het gebied van plantaardige eiwitten

Oost-Nederland telt al meer dan 60 bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen die zich onderscheiden op het gebied van de eiwittransitie (de overgang naar een voedingsschema met meer plantaardige eiwitten). Met The Protein Cluster wil de regio haar koploperschap benadrukken en opgebouwde kennis delen. Hester Maij, gedeputeerde Agro & Food van Overijssel: ”De consument vraagt om gezonde en duurzaam geproduceerde voeding. Plantaardige eiwitten worden in dat verband steeds belangrijker. Naast The Protein Cluster gaat Overijssel ook binnen haar eigen Agro & Food programma nadrukkelijker productie, verwerking en toepassing van plantaardige eiwitten stimuleren.“

Eigen regio
Een speerpunt binnen The Protein Cluster wordt de export van in Nederland ontwikkelde ‘groene eiwit’ ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken. Hiertoe wordt het internationale netwerk van Food Valley NL ingezet. Ook kennisdeling tussen bedrijven wordt een belangrijk onderdeel van The Protein Cluster.Daarnaast zetten de provincies in op stimulering van plantaardig eiwit in Oost-Nederland. Ketenbrede ondersteuning staat daarbij centraal: van de teelt van soja en veldbonen tot de productie van plantaardige consumentenproducten en inzet van nieuwe verwerkingstechnieken. Gebruikmakend van bestaande netwerken die de internationale slagkracht versterken gaat The Protein Cluster werken vanuit Food Valley NL in Wageningen.

Agro & Food programma
De Agro & Food sector is belangrijk voor Overijssel. De provincie stimuleert de sector om in te zetten op duurzame en veilige voedselproductie en innovatie. Hiervoor is €12 miljoen beschikbaar. In dit Agro & Food programma staan de volgende thema’s centraal: gezond produceren, duurzame voedselbodem, de stal van de toekomst, waardevolle voedselketens, de eiwittransitie, natuurrijk ondernemen en de boer als buur.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. In Overijssel z...

Lees verder >
Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

De Provincie Overijssel vervangt het komende halfjaar op elf locaties op verschillende provinciale w...

Lees verder >
Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Engbertsdijksvenen is een Natura 2000-gebied en krijgt daarom speciale bescherming vanwege de bijzon...

Lees verder >