Om een eigen huis te kopen van 55 m2 tot 65 m2, moet een modaal verdienende starter in Overijssel gemiddeld 9.138 euro eigen geld meenemen. Starters op de Overijsselse woningmarkt hebben te maken met een relatief gunstige situatie. Wel bestaan er tussen gemeenten grote verschillen in de hoogte van het benodigde eigen geld. Dit verschil loopt binnen de provincie op tot bijna 23 duizend euro.
Dit en meer blijkt uit de meest recente Eigengeldkaart van Nederland, die door hypotheekexpert Independer en huizenplatform Jumba is gepubliceerd.
Overijsselse woningmarkt voor starters
Een alleenstaande starter in Nederland moet gemiddeld bijna 20 duizend euro aan eigen geld meenemen voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ van 55 m2 tot 65 m2. Een gemiddeld Nederlandse alleenstaande woont op 88 m2. Hoewel dit benodigde bedrag aan eigen geld in Overijssel gemiddeld fors lager is (9.138 euro), is Overijssel de op vijf na ‘duurste’ provincie.
Grote gemeentelijke verschillen
Binnen de provincie hebben Overijsselaars te maken met grote verschillen in het benodigde eigen geld. Zo loopt dit bedrag uiteen van 6.070 euro in Hengelo, tot 28.970 euro in Dalfsen; een verschil van 22.900 euro.
De meest gunstige Overijsselse gemeenten (naast Hengelo) zijn Almelo (6.080 euro), Zwartewaterland (6.400 euro), Steenwijkerland (6.430 euro), Enschede (6.470 euro), Losser (6.520 euro), Olst-Wijhe (6.580 euro) en Borne (6.580 euro).
Aan de andere kant van het spectrum staan (naast Dalfsen) Kampen (28.890 euro) en Zwolle (20.380 euro), waar starters relatief veel eigen geld moeten meenemen voor een woning.
Eigengeldkaart Overijssel
Hoeveel eigen iemand nodig heeft om een huis te kopen, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen, de regio waarin gekocht wordt en het aantal vierkante meters van de woning. Om (visueel) inzichtelijk te maken hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis in Overijssel, creëerden Jumba en Independer de indicatieve Eigengeldkaart 2020. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie, wensen en de actuele rentestand.