Overijsselse gemeenten gaan aan de slag met streekproducten

Achttien Overijsselse gemeenten gaan aan de slag met lokaal geproduceerd voedsel. In oktober 2021 hebben zij met de provincie Overijssel daarvoor de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ ondertekend. Sindsdien hebben de gemeenten gewerkt aan concrete plannen en sluit elke gemeente nu een deal voor streekproducten. Vanaf 4 april gaat de Korte Keten Karavaan op pad om de deal per gemeente te bekrachtigen. Elke gemeente krijgt een mand met lokaal voedsel aangeboden van lokale producenten. De gemeenten lichten bij die gelegenheid toe hoe ze meer streekproducten gaan aan bieden. De aftrap was op 4 april bij de gemeente Raalte.

Met ambitieuze en creatieve plannen is er door de verschillende gemeenten invulling gegeven aan de deal. Zo geeft de gemeente Raalte elke nieuwe werknemer een welkomstpakket met onder andere streekproducten cadeau, gaat Ommen zoveel mogelijk relatiegeschenken met streekproducten vullen en gaan verschillende gemeenten hun kantineaanbod meer lokaal maken. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “De gemeenten hebben in korte tijd hele concrete acties ingezet. Dat is een goede zaak voor lokale producenten die in de gemeenten nieuwe klanten hebben gekregen en meer producten af kunnen zetten. Maar ook omdat via de gemeenten nog meer mensen kennis maken met het aanbod en de kwaliteit van lokaal geproduceerd voedsel. De gemeenten geven hiermee een krachtige impuls aan de korte keten tussen producent en consument in Overijssel.”

Regionale economie
Met de keuze voor ons eten hebben we grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en onze voedselproductie. Met lokaal voedsel stimuleren we de regionale economie. Het verdiende geld blijft in de gemeente en in de regio. Daarnaast is lokaal voedsel over de hele linie duurzamer en zorgt lokaal voedsel ervoor dat de consument weer dichter bij de boer komt te staan en meer inzicht krijgt in waar zijn of haar voedsel vandaan komt. En meer lokale afzet biedt agrariërs de mogelijkheid om te schakelen naar kringlooplandbouw.

De gemeenten geven nu het goede voorbeeld, maar er is meer nodig om de afzetmarkt voor lokaal voedsel te verbreden. Daarom wil de provincie Overijssel de deal ‘Eten uit de regio’ graag verbreden met andere organisaties zoals de horeca, zorginstellingen, onderwijs en sportverenigingen. De provincie doet dan ook een oproep aan organisaties en instellingen om zich bij de deal aan te sluiten. Dealmaker Koen Olde Hanter van de provincie Overijssel faciliteert instellingen en organisaties die (meer) lokaal voedsel willen gaan gebruiken.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. In Overijssel z...

Lees verder >
Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

De Provincie Overijssel vervangt het komende halfjaar op elf locaties op verschillende provinciale w...

Lees verder >
Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Engbertsdijksvenen is een Natura 2000-gebied en krijgt daarom speciale bescherming vanwege de bijzon...

Lees verder >