Dankzij onze natuurliefhebber Harry Wolbers kreeg de redactie van In en Om Ootmarsum de beschikking over een prachtig filmpje. Parende padden op hun liefdespad.
Paddentrek
Padden leven nagenoeg het gehele jaar op het land. Alleen tijdens de voortplantingstijd trekken de padden naar vaste plekken in het water. Het is de paddentrek. Een tocht met vele gevaren, die vaak al in februari begint en duurt tot maart/april. De gewone pad is erg honkvast en gaat altijd terug naar het water waarin het dier geboren is. De zogeheten paddentrek, waarbij de mannetjes een plek op de rug van het vrouwtje vinden. Op deze wijze trekken, de vaak al hitsige mannetjes, met het vrouwtje mee naar het water waar de voortplanting plaatsvindt. Het mannetje blijft standvastig en zo gauw het vrouwtje de eieren afzet, stort ‘de Cupidopad’ zijn zaad over de eitjes, die vervolgens als een snoer om waterplanten wordt gewikkeld.
De mannetjes zijn in de voortplantingstijd zeer paarlustig. Soms worden andere dieren als vissen, salamanders of andere kikkers aangeklampt en ook het paarkluwen is een verschijnsel dat voorkomt bij de gewone pad. Hierbij klampen meerdere mannelijke exemplaren zich als een kluwen vast aan een vrouwtje, dat hierbij soms verdrinkt. Mannetjes klampen zelfs andere mannetjes vast.
Vlak voor de ei afzet betreden de dieren het water, de afzet kan enkele uren duren. Als het vrouwtje haar rug omlaag kromt is het zover; de eitjes komen uit haar cloaca waarna het mannetje deze bevrucht met zijn sperma en haar spoedig na de ei afzet loslaat. De eieren worden in lange doorzichtige snoeren in het water afgezet en om de waterplanten gewikkeld.
Hieronder de link naar het prachtige filmpje over de padden in paringstijd
https://youtu.be/pR2GVOL0Sks