Pilot om mensen hulp te bieden bij schulden zorgpremie

In de gemeente Dinkelland start de pilot RUB in samenwerking met Menzis in januari 2018. De pilot gaat inwoners helpen met het oplossen van opgelopen schulden door niet betaalde zorgpremie.

Bij het minimaal 6 maanden niet betalen van de zorgverzekering treedt de Wanbetalingsregeling Zorgpremie in werking. Er wordt dan een bestuursrechtelijke premie opgelegd. Men betaalt dus naast de zorgpremie voor de basisverzekering een boete. Voor een aanvullende verzekering wordt men uitgesloten. Door de opstapeling van kosten en de boete blijven mensen lang in de regeling zitten. De pilot die de gemeente Dinkelland gaat draaien moet dit gaan voorkomen.

“Daarvoor is de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB) in het leven geroepen”, vertelt Ilse Duursma, wethouder gemeente Dinkelland. Deze regeling heeft als doel om mensen en hun persoonlijke situatie beter in beeld te krijgen en te begeleiden om de schulden af te lossen. “In veel gevallen spelen er ook andere schulden en problemen die in de wanbetalers regeling niet zichtbaar worden. Als we hen dan kunnen bieden wat ze nodig hebben om daaruit te komen pakken we dat natuurlijk aan. Daarom heeft de gemeente Dinkelland besloten om de RUB vorm te geven in een pilot”, aldus de wethouder.

De RUB houdt in dat elke maand door de gemeente een aflossingsbedrag bovenop de zorgpremie wordt ingehouden op de bijstandsuitkering van de deelnemers, die vervolgens rechtstreeks aan Menzis wordt doorbetaald. Zo wordt de openstaande schuld bij de zorgverzekering langzaam terug betaald. Het aflossingsbedrag van €25,- per maand wordt maximaal 3 jaar betaald, waardoor er maximaal €900,- wordt afgelost. Eventuele restschuld wordt dan kwijtgescholden. Daarbij worden mensen verzekerd in de collectieve basis- en aanvullende verzekering, die de gemeente met Menzis heeft afgesloten. Daarmee worden veel voorkomende ziektekosten zoals tandarts en fysiotherapie weer (gedeeltelijk) vergoed. Tevens wordt het eigen risico meeverzekerd. Dit is bij de Wanbetalingsregeling Zorgpremie niet mogelijk.

“ Verzekerden krijgen met deze regeling weer perspectief op een schuldenvrije toekomst – of in ieder geval een toekomst met mínder schulden” benadrukt Henriëtte Setz, directeur Klant & Operations bij zorgverzekeraar Menzis. “Het kan er toe leiden dat ze weer grip krijgen op hun leven. Daarnaast leidt de regeling er toe dat verzekerden een goede dekking voor ziektekosten behouden. En dus gebruik kunnen maken van zorg die ze nodig hebben. Het is een gegeven dat als je bij een aandoening of ziekte er op tijd bij bent, dat je dan meer gezondheidsschade op de langere termijn en daarmee dus ook extra kosten, voorkomt.”
Januari 2018 gaat de pilot van start. De inwoners die deel kunnen nemen aan de pilot worden hiervoor persoonlijk benaderd. Naast het starten van de pilot wil de gemeente ook meer gaan inzetten op preventie en kijken naar het uitbreiden van de pilot voor andere doelgroepen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >