Politieberichten Oost-Nederland
Aanhouding na diefstal in woning
Zaterdag 9 maart is een 21-jarige Enschedeër aangehouden voor diefstal in een woning aan de Leeuwerikstraat in Oldenzaal.
Omstreeks 17.30 uur belden twee mannen bij de woning aan. Op dat moment waren de heer en vrouw des huizes, 47 en 45 jaar oud, en hun 21-jarige zoon thuis. De mannen werden binnengelaten. In de woning griste één van de mannen een telefoon van de tafel en rende er vandoor. De andere man belette vervolgens de bewoners om de man achterna te rennen. Hierop ontstond een worsteling tussen deze man en de vader en zoon. De politie werd ingeschakeld, waarna de tweede dader, een 21-jarige Enschedeër, kon worden aangehouden. Hij is voor verder onderzoek ingesloten. De eerste dader die er met de telefoon vandoor ging is niet meer aangetroffen. De politie is een onderzoek gestart.
Veiligheidsmonitor
Cybercrime treft ruim een op de acht
• Een op de acht Nederlanders slachtoffer van cybercrime
• Vooral jongeren hebben te maken met cybercrime
• Een op de vijf slachtoffer van traditionele criminaliteit
• Tevredenheid over politiecontact licht gestegen
In 2012 gaf ruim een op de acht Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geworden van cybercrime, zoals hacken en pesten op internet. De ‘traditionele’ criminaliteit komt nog altijd vaker voor: een op de vijf inwoners werd slachtoffer van bijvoorbeeld inbraak, geweld of diefstal: Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich wel eens onveilig. Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Helft cybercrimeslachtoffers werd gehackt
In 2012 is cybercrime voor het eerst officieel in het onderzoek opgenomen. In totaal werd 12 procent van de inwoners van 15 jaar of ouder geconfronteerd met een of meer vormen van computercriminaliteit. De helft van hen was het slachtoffer van hacken (inbreken op computer of smartphone, e- mailaccount of website). Een kwart werd gepest via internet, en een kwart had te maken met aan- of verkoopfraude. Een klein aandeel was slachtoffer van identiteitsfraude (onterecht gebruik van persoonsgegevens voor financieel gewin).
Vooral jongeren te maken met cybercrime
Jongeren, die relatief actief zijn op internet, hebben vaker te maken met cybercrime. Bijna een op de vijf jongeren tussen 15 en 25 jaar werd slachtoffer van computercriminaliteit. Ook bij 25- tot 45-jarigen is dit aandeel met 15 procent hoger dan gemiddeld.
Aandeel slachtoffers: licht dalende trend
Bijna 20 procent van de Nederlanders werd slachtoffer van een of meer traditionele vormen van veel voorkomende criminaliteit, zoals geweld, vermogensdelicten en vandalisme. Ten opzichte van 2011 is dit nauwelijks veranderd, maar op langere termijn is wel sprake van een licht dalende trend.
Ruim een op de drie voelt zich wel eens onveilig
In 2012 gaf 37 procent van de inwoners aan zich wel eens onveilig te voelen. Dit aandeel is niet veranderd ten opzichte van 2011, maar ligt wel iets lager dan het jaar daarvoor. Bijna 60% van de Nederlanders die in het afgelopen jaar contact had met de politie, was daar tevreden over. Deze tevredenheid is sinds 2010 licht gestegen.
Verlichting fietsen en motorvoertuigen
Hierbij willen wij nog een keer de aandacht vragen voor het voeren van een goede en de juiste verlichting. Dit geldt voor alle weggebruikers.
Wat wordt verstaan onder goede fietsverlichting?
Voor ‘vaste’ fietsverlichting geldt: voorverlichting is wit of geel, achterverlichting is rood. Knipperende lichtjes zijn niet toegestaan.
‘Losse’ fietsverlichting
Losse fietsverlichting is ook toegestaan, mits het aan de juiste voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:
- Ze mogen alleen op het bovenlichaam worden bevestigd, dus niet op hoofd, armen of benen;
- De lampjes moeten goed zichtbaar worden bevestigd, bijvoorbeeld aan een tas of op de kleding. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- De lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen en niet teveel bewegen.
- Knipperende lichtjes zijn niet toegestaan.
Ook voor de overige bestuurders geldt, let op het voeren van de juiste verlichting en dat er geen lampjes defect zijn. Zorg voor reservelampen in uw auto.
Fiets gestolen? Doe aangifte!
Aangifte doen kan heel eenvoudig op www.politie.nl/aangifte, telefonisch via 0900 8844 of op afspraak op het politiebureau (bel 0900 8844).
Oplichting via spooknota’s.
De politie waarschuwt voor valse rekeningen die verstuurd worden, meestal naar bedrijven en verenigingen, zogenaamde spooknota’s. Men krijgt een rekening toegezonden van media bedrijven over een geplaatste advertentie. Controleer altijd goed of u inderdaad wel een advertentie heeft geplaatst waarvoor u de kosten van enkele honderden euro’s in rekening worden gebracht.