Politie zoekt eigenaren sieraden
Zaterdag 2 maart heeft de politie een kijkochtend gehouden. De kijkochtend was voor gedupeerden van woninginbraak, waarbij sieraden, munten, horloges of overige bijouterie zijn ontvreemd.
Om gedupeerden niet onnodig naar de kijkochtend te laten komen was besloten om bekend te maken in welke periode en in welke gemeenten de verdachte mogelijk actief was.
Niet alle sieraden zijn weer terug bij de rechtmatige eigenaren. De sieraden zijn te bekijken op You Tube / Onder de Loep RTV Oost. Op de landelijke site www.politie.nl staan meerdere foto’s van diefstal afkomstige sieraden. De politie adviseert foto’s te maken en gegevens te noteren van kostbare spullen.
Duo aangehouden voor poging inbraak
In de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 maart werden twee mannen aangehouden voor een poging inbraak op een industrieterrein aan de Hinmanweg in Oldenzaal.
Omstreeks 02.30 uur zag een getuige dat twee auto’s op een parkeerplaats parkeerden en dat een aantal personen het industrieterrein opliepen. De getuige schakelde direct de politie in. Agenten kwamen ter plaatse en troffen op de parkeerplaats twee auto’s aan waarvan de motorkappen nog warm waren. Plotseling zagen de agenten twee personen over het terrein rennen. De twee personen konden kort daarop worden aangehouden bij een tankstation aan de Enschedesestraat. Op het terrein werd een aanhangwagen aangetroffen met daarop een aantal goederen, afkomstig van het industrieterrein. Waarschijnlijk is deze aanhangwagen klaargezet om te worden weggenomen. De verdachten, twee mannen van 22 en 30 jaar oud zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld.
Pas op voor babbeltrucs
Bij een babbeltruc wordt bij – veelal oudere – mensen aangebeld of worden zij aangesproken. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.
De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:
- Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
- Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
- Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
- Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
- Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!
Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. De politie adviseert u en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.
Venten aan de deur.
Dinkelland
De politie krijgt de laatste tijd weer meer meldingen van personen die aan de deur komen om te vragen of men een stuk weg wil laten asfalteren. Ook wordt er gevraagd of men belang heeft bij een restpartij beton.
Dit betreffen Engelssprekende en Duitssprekende personen. Het is bekend dat deze personen hiervoor een onredelijk hoge prijs vragen, vaak achteraf. De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Als u het niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.
Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!
Oplichting via spooknota’s
De politie waarschuwt voor valse rekeningen die verstuurd worden, meestal naar bedrijven en verenigingen, zogenaamde spooknota’s.
Men krijgt een rekening toegezonden van media bedrijven over een geplaatste advertentie. Controleer altijd goed of u inderdaad wel een advertentie heeft geplaatst waarvoor u de kosten van enkele honderden euro’s in rekening worden gebracht.