Tubbergen Inbraak woning
Er werd tussen zondag 8 juni 13.00 uur en zondag 9 juni 00.30 uur ingebroken in een woning aan de Molenstraat. De daders zijn binnengekomen door een ruit te verwijderen. Het is nog niet bekend wat er werd weggenomen.
Oldenzaal Inbraak in bedrijfsauto’s
Op een bedrijfsterrein aan de Kelvinstraat werd in meerdere bedrijfsauto’s ingebroken. Door een zijruit te vernielen verschaften de daders zich toegang tot een drietal bedrijfsauto’s. Uit de auto’s werd gereedschap weggenomen. De diefstal moet in het afgelopen weekend hebben plaatsgevonden.
Deurningen Snelheidscontrole
Op dinsdag 10 juni werd op de Vliegveldstraat tussen 09.00 en 15.30 uur een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 50 km/u. Deze werd door maar liefst 155 automobilisten genegeerd. De snelste reed 78 km/u.
Oldenzaal Inbraak in bedrijf
Op woensdag 11 juni werd omstreeks 02.00 uur ingebroken in een bedrijf aan de Haverstraat. Met ruw geweld werd een deur geforceerd waarna de daders het pand konden betreden. Er werd een onbekend geldbedrag ontvreemd.
Losser Hennepplantage ontmanteld
De politie heeft in een woning in het buitengebied van Losser een hennepplantage ontmanteld. Tegen de 49-jarige eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.
Uit politieonderzoek kwam naar voren dat er mogelijk een hennepplantage in de woning zou zijn. Bij controle bleek dit ook inderdaad het geval. In totaal werden 85 moederplanten en ruim 4700 stekken aangetroffen. Tevens werd de stroom illegaal verkregen. De kwekerij is in opdracht van de officier van justitie geruimd. Tegen de 49-jarige Losserse eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.
In verband met herleidbaarheid kan de straatnaam niet bekend gemaakt worden.
Vasse Snelheidscontrole
Op donderdag 12 juni werd tussen 08.30 en 09.15 uur een snelheidscontrole gehouden op de Beekzijdeweg. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 60 km/u. In totaal reden 7 automobilisten te snel. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/u.
Oldenzaal Inbraak in bedrijfsauto
Tussen woensdag 11 juni 17.30 en donderdag 12 juni 01.00 uur werd in de Sacharovstraat in een bedrijfsauto ingebroken. De daders verschaften zich toegang door een ruit te vernielen. Uit de auto werd een tankpas ontvreemd.
Oldenzaal Snorfietser onder invloed
Op donderdag 12 juni omstreeks 01.30 uur zagen surveillerende agenten op de Deurningerstraat een snorfietser slingerend rijden. De snorfietser, een 21 jarige man uit Oldenzaal, was onder invloed van alcohol. De ademanalyse op het bureau wees 205 ug.l uit. De man is beginnend bestuurder. Tegen hem zal proces-verbaal opgemaakt worden.
Denekamp Een bestuurder onder invloed slingerend over straat
De politie heeft 15 juni van een automobilist het rijbewijs ingevorderd omdat hij onder invloed van alcohol slingerend over de weg reed.
Rond 04.30 uur zien surveillerende agenten dat een automobilist op de Oranjestraat in Denekamp de gehele rijbaan gebruikt. Hij, een 50-jarige man uit Denekamp, is aangehouden en voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Zijn uitslag bedroeg 1,56‰ (680 U/gl). Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.
Ootmarsum Inbraak in woning
Tussen zaterdag 14 juni 09.00 en zondag 15 juni 12.00 uur werd er in een woning aan Het Hofbosch ingebroken. De daders verschaften zich toegang tot de woning door een raam te forceren. De gehele woning werd doorzocht. Onbekend is nog wat er werd weggenomen. Hebt u iets verdachts gezien, personen of voertuigen, belt u dan alstublieft met de politie in Dinkelland 0900 – 8844 of anoniem 0800-7000.
Twentse bejaarden nog steeds slachtoffer babbeltruc
Beroving door een ‘babbeltruc’ komt nog steeds voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen en u vervolgens af te leiden zodat een ander ongemerkt de woning insluipt. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms voor als medewerkers van een zorginstelling of vragen een glaasje water. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten.
In 2014 tot nu toe 41 slachtoffers
Half april was de stand 18, uiteindelijk werden 28 bejaarden die maand het slachtoffer van een babbeltruc. Op dit moment staat de teller op 41. De politie onderzoekt deze babbeltrucs en probeert middels voorlichting in wijkcentra, aan bewoners van zorgcentra, mediaberichten en het geven van tips dit aantal terug te dringen. In bijna alle gevallen zijn bejaarden het slachtoffer. De buit bestaat voornamelijk uit geld en sieraden. Het grootste deel van de babbeltrucs heeft overdag plaatsgevonden.
Geen eenduidige signalementen
De dieven opereren in wisselende samenstellingen. Vaak zijn het twee nette dames die zich uitgeven als medewerkers van een zorginstantie die de woonsituatie komen controleren of een wat oudere vrouw met een jongere vrouw die vragen of ze het huis even mogen bekijken om verschillende redenen. Zo doen ze zich vaak voor als bekenden van één van de medebewoners om vertrouwen te wekken. (Hiervoor gebruiken ze vaak een naam die op één van de naambordjes staat). In een aantal gevallen werd ook een auto met een man gezien.
De politie probeert de daders te achterhalen en vraagt hiervoor u medewerking
Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan 112 (als de dader nog in de buurt is) of 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de onbekenden zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een sigarettenpeuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
Oproep aan familieleden
Daarnaast doet de politie een beroep op kinderen en andere familieleden om bij hun ouders deze verwerpelijke praktijken onder de aandacht te brengen en eens te vragen/controleren hoe zij omgaan met bezoek van onbekende mensen. Bespreek samen ook wat een goede opbergplaats is voor waardevolle spullen zoals sieraden en contant geld. In de (kleding)kast op de slaapkamer is geen goede optie, ook al is deze afgesloten. Dit is de eerste plek waar dieven kijken.
De volgende tips kunnen helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc.
• Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
• Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
• Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
• Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak!
• Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vóór dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.
• Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond.
• Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.