Politieinberichten: brutale schuurinbraken

Ootmarsum               Snelheidscontrole
Op maandag 20 oktober werd tussen 08.00 en 15.00 uur op de Denekamperstraat een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Deze werd door 79 automobilisten overtreden. De snelste reed 87 km/u.

Lattrop Breklenkamp            Twee schuurinbraken
De politie is 21 oktober een onderzoek gestart naar twee schuurinbraken in Lattrop Breklenkamp (Gemeente Dinkelland).
In de nacht van 20 op 21 oktober tussen 22.00 uur en 09.30 uur is er ingebroken in een schuur aan de Seiseweg en aan de Jonkershoesweg. Uit de schuren zijn zitmaaiers en fietsen ontvreemd. Diezelfde nacht zijn aan de Hoofdstraat kentekenplaten (ZF-XF-87) van een auto gestolen.
De politie is een onderzoek gestart en vraagt getuigen zich te melden. Ook mensen die weten waar de zitmaaiers, merk Stiga geel van kleur en Husqvarna Rider rood van kleur of de twee herenfietsen en een damesfiets van het merk Gazelle of de kentekenplaten, zich bevinden of te koop aangeboden hebben gekregen, zich te melden. Dit kan via het politienummer 0900-8844. Anoniem melden kan via Bel M 0800-7000.

Oldenzaal         Snelheidscontrole
Op donderdag 23 oktober werd naar aanleiding van klachten op de Thorbeckestraat tussen 10.30 en 11.15 uur een snelheidscontrole gehouden. De maximumsnelheid van 50 km/u werd door 6 automobilisten overtreden. De snelste reed 72 km/u.

Losser                        Brutale diefstal minikraan
Tussen donderdag 23 oktober 16.00 uur en vrijdag 24 oktober 07.00 uur werd vanaf een afgesloten bouwterrein aan de Havezatensingel een gele minikraan, vleiklem en 2 graafbakken gestolen. Om op het terrein te komen werd het slot vernield. Heeft u iets verdachts gezien, personen of voertuigen, of weet u wie de diefstal heeft gepleegd?
Belt u dan alstublieft met de politie in Losser 0900 8844 of anoniem 0800 7000

Losser            Winkeldief betrapt
Op vrijdag 24 oktober werd in een winkel aan de Langenkamp een 55-jarige man uit Losser betrapt bij het stelen van goederen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem zal proces-verbaal opgemaakt worden.

Oldenzaal                   Inbraak in woning
Op vrijdag 24 oktober werd tussen 18.30 en 20.30 uur in een woning aan de Hulsbekenkamp ingebroken. De daders kwamen binnen door een raam te forceren. Het is nog niet bekend wat er werd weggenomen.

Oldenzaal                     Diefstal banden
Op vrijdag 24 oktober werd tussen 03.00 en 06.00 uur bij een bedrijf aan de Kleibultweg een grote hoeveelheid (vrachtwagen(banden weggenomen. Gelet op het aantal en het gewicht is bij de diefstal waarschijnlijk een vrachtauto gebruikt.

Oldenzaal                     Inbraak in woning
Op vrijdag 24 oktober werd een inbraak in een woning aan de Inslagstraat ontdekt. De daders kwamen binnen door een raam te forceren. Ook hier is nog niet bekend wat er werd weggenomen.

Teveel alcohol
Op zaterdag 25 oktober werd omstreeks 19.30 uur op de Zandbreeweg een automobilist, een 25-jarige man uit Wierden, gecontroleerd. De man had alcohol gedronken. De ademanalyse op het politiebureau wees 345 ug/l uit. Tegen de man zal proces-verbaal opgemaakt worden.

Losser                     Oudere vrouw slachtoffer babbeltruc
Op woensdag 22 oktober omstreeks 18.30 uur werd een bewoonster van de Oldenzaalsestraat bezocht door een ongeveer 30-jarige vrouw. Deze vroeg of zij een griepprik had gehad. Na het bezoek werden sieraden en bankpasjes vermist.
Telkens weer
De Politie waarschuwt alert te zijn voor oplichters die op dit moment weer actief zijn. Met een babbeltruc of wisseltruc proberen oplichters mensen af te leiden, om er vervolgens vaak met geld, pinpassen of sieraden vandoor te gaan. Bij een babbeltruc wordt er bij – veelal oudere – mensen aangebeld. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.

De politie verzoekt mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven, zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. De politie of andere instellingen zullen u nooit verzoeken om pincodes te geven.

Vaak vragen net uitziende mensen om geld te wisselen voor een parkeerautomaat aan bezoekers van een bank of pinautomaat op het moment dat zij net geld opgehaald hebben. Op het moment dat in de portemonnee gekeken wordt of wisselen mogelijk is grist de man/vrouw alle papiergeld of zelfs de hele portemonnee uit de handen en gaat er snel vandoor.

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen: Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u? Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen. Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop. Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt. Verwijs mensen, die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.  Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen! Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.

ALGEMEEN:
Licht aan. Voorkom inbraak!
Het is weer vroeg donker. Dat weten woninginbrekers helaas ook. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?
De donkere maanden zijn weer aangebroken en de politie is in samenwerking met onder meer de gemeenten en vrijwilligers ook dit jaar weer gestart met een actie om bewoners te wijzen op het belang van verlichting in en om de woning. Hierbij krijgen de ‘hot spots’, wijken en buurten waar vaak wordt ingebroken, voorrang. Het doel is de bewoners te wijzen op het nut van binnen- en buitenverlichting als zij (nog) niet thuis zijn. Want, inbrekers houden niet van licht.

Gelegenheid maakt de dief
Bij 80 procent van de woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben niet een bepaalde woning op het oog, maar kijken waar ze gemakkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarbij de bewoners niet thuis zijn, vinden zij aantrekkelijk. Net als woningen waar ramen openstaan of die slecht hang- en sluitwerk hebben. Ook werken inbrekers graag op plaatsen waar niemand ze ziet. Met die kennis kunt u uw woning beschermen.

Tijdschakelaars
De indruk wekken dat u thuis bent, kan gemakkelijk met tijdschakelaars. Deze schakelaars doen lampen automatisch aan. U bepaalt zelf het tijdstip waarop dit gebeurt. Luxere modellen tijdschakelaars kunt u zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Als u spaarlampen of ledverlichting aansluit op deze schakelaars, blijven de kosten beperkt. Het gaat er echter niet alleen om dat u licht in de woning laat branden, maar dat er ook goede buitenverlichting is. Eventueel kan men een radio of televisie aan laten staan. Het moge duidelijk zijn dat verder het goed afsluiten van deuren en ramen met degelijk hang- en sluitwerk en het niet in het zicht laten liggen van kostbare zaken (autosleutels, laptops e.d.) aan te raden is.

Wat doet de politie?
De politie heeft het drastisch verminderen van het aantal woninginbraken als prioriteit. Zo doet de politie na iedere woninginbraak standaard een grondig sporenonderzoek om te kijken of inbrekers vingerafdrukken of DNA hebben achtergelaten. Ook doet de politie altijd buurtonderzoek, we vragen hierbij bijvoorbeeld aan de buren of ze iets verdachts zagen. Verder waarschuwt de politie dat er een inbraak is geweest. Bij huizen die op elkaar lijken, proberen inbrekers vaak op dezelfde manier binnen te komen. Met die kennis kunnen bewoners zelf preventiemaatregelen treffen.

Bel 112, daar pak je inbrekers mee!
Ziet u iets verdachts in uw buurt? Bel altijd 112. De interesse van de politie gaat vooral uit naar mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel interesse hebben in huizen en/of de omgeving. Ook verneemt de politie graag met welke auto of (brom)fiets/scooter deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

CDA stelt vragen over verdeling van politieagenten

CDA stelt vragen over verdeling van politieagenten

CDA Dinkelland stelt schriftelijke vragen over de verdeling van politieagenten. Zij vragen aandacht ...

Lees verder >
40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

In de provincie Overijssel waren er van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 40,7 procent me...

Lees verder >
Integrale controles in Noordoost-Twente

Integrale controles in Noordoost-Twente

Afgelopen jaar zijn er verschillende controles geweest in de samenwerkende gemeenten Oldenzaal, Loss...

Lees verder >