Postbestellingsbureau Ootmarsum definitief dicht


Met ingang van maandag 19 november 2012 zijn de deuren van het Postbestellingskantoor aan de Parkstraat in Ootmarsum definitief gesloten. De (drie) personeelsleden zullen hun werkzaamheden in Oldenzaal blijven
voortzetten. Er is daarmee en eind gekomen aan een eeuwenoude belangrijke rol die Ootmarsum in het handels- en postvervoer heeft gespeeld. Van die roemruchte periode getuigt straks alleen nog het prachtige gebouw dat ooit dienst deed als Post-, Telefoon- en Telegraafkantoor aan de Marktstraat en dat, na meerdere bestemmingen, momenteel dienst doet als fotogalerie. En ook het uithangbord, naar een tekening van Gerard van Haeften, aan de gevel van Hotel de la Poste, herinnert nog aan de tijd, waarin de postkoets het stadje aandeed.
Ootmarsum lag door de vroege eeuwen heen op een kruispunt van twee drukke handels- en postwegen: de west-oost- en de noord-zuid-route. Handel en nijverheid kwamen daardoor tot grote bloei, maar ook het postverkeer hield daarmee gelijke tred. Allereerst deden de loopboden hun werk, maar later verscheen de postkoets, die overigens ook personen vervoerde. Aan het eind van de 18de eeuw kreeg de staat weliswaar het monopolie over het brievenvervoer, maar dat betekende nog niet het einde van de particuliere bezorgbedrijfjes. In Ootmarsum was dat A.J. Kip, vanouds postmeester en tevens de eigenaar en van Herberg De Koppelpaarden aan de Marktstraat (nu Rabobank-gebouw). De naam Koppelpaarden bleef tot aan het begin van de 20ste eeuw. Het was een herinnering aan de tijd dat daar de paarden van de (post-)koets werden gewisseld. Aan het postvervoer per koets vanuit Ootmarsum kwam definitief een einde, toen J. Frederiks in 1923 een autobusdienst opende. Deze was gevestigd in het pand hoek Walstraat met Keerweer, nu een vleugel van de bibliotheek. Frederiks (uit Zwolle) bezat reeds enkele contracten voor postvervoer en kon daarom de lijnen Ootmarsum-Oldenzaal v.v. en Ootmarsum-Almelo v.v. bedienen. Niet alleen passagiers, maar ook post werd meegenomen. De chauffeurs moesten zelfs op hun weg naar Oldenzaal en Almelo de brievenbussen langs de weg lichten. Chauffeurs uit die tijd waren Jan ter Braak en de broers Bernard en Johan Sanders.

Kantoor
Nadat in 1809 reeds sprake was van een brievengaarder die vanuit een ‘Bijkantoor’ werkte, kreeg het kantoor tussen 1811 en 1848 de status van  ‘Hulppostkantoor’. Daar was B. Wolterink distributeur, wat inhield dat hij de post ook moest verspreiden. Hij was tevens tapper van beroep.
Maar Ootmarsum wilde meer. Men streefde naar een hogere status en daardoor nog betere service door de PTT. Dat het vooral de ‘betere stand’ was die dit gerealiseerd wilde zien, zal duidelijk zijn. De PTT besloot toen in Ootmarsum een nieuw Post- en Telefoonkantoor te bouwen, maar opnieuw werd aangedrongen op een volledig PTT-kantoor, dus een kantoor met mogelijkheden voor het verzenden van telegrammen. Een enquête wees uit dat dit in Ootmarsum haalbaar zou zijn. De PTT bouwde in samenwerking met de gemeente het ietwat te groots opgezette pand aan de Marktstraat / hoek Molenstraat. Daarvoor werd een perceel grond van de daar gelegen veemarkt beschikbaar gesteld. Dat was in 1880 een jaartal dat nog tot het eind van de 20e eeuw de gevel zou sieren. De bouwkosten bedroegen destijds f 7.100,– en het werd gebouwd door de combinatie Jan ter Stege, timmerman en Jan Weustink, metselaar. Het kantoor kende meerdere directeuren en de laatste die het bewoonde en er kantoor hield, was A.C.J. Kouijzer. Hij verhuisde in 1937 naar de Almelosestraat, waarna het PTT-kantoor aan de Marktstraat werd verkocht aan Hulsink. Toen Kouijzer stopte met het werk, werd naar een noodoplossing gezocht. Zo was het een tijdlang in een deel van de voormalige boerderij van B. Tenniglo aan de Oldenzaalsestraat ondergebracht. Daarna werd een nieuw postkantoor (semi-permanent) gebouwd aan de Parkstraat, dat door burgemeester J.A. Grotenhuis werd geopend.

Een definitief kantoor werd op dezelfde plaats in 1975 door burgemeester G.J. Fleers in gebruik gesteld. Een ander PTT-beleid en een reorganisatie zorgden voor een ommekeer in de Ootmarsumse dienstverlening. Het Postagentschap ging naar sigarenspeciaalzaak J. Brummelhuis en het pand aan de Parkstraat werd een PTT-Bestelcentrum. En dat is straks ook gesloten. De drie personeelsleden die nu nog aan het bestelcentrum verbonden waren, Alwie Bekhuis, Richard Wolbers en Hans Baalhuis gaan naar Oldenzaal.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...

Lees verder >
Zinloze vernielingen bij rotonde

Zinloze vernielingen bij rotonde

Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...

Lees verder >
Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...

Lees verder >