Zes weken lang bestaat er voor belangstellenden de mogelijkheid om prachtig beschilderde olifanten te bekijken in Ootmarsum en omgeving. Het is een publiekstrekker van jewelste. Het idee om de ‘Elephant Parade’ naar Ootmarsum te halen is afkomstig van Evert-Jan Zikken van hotel Van der Maas. Het Toeristisch Ondernemersfonds werkte het initiatief verder uit, omdat het Jos Bosch en haar bestuursleden als muziek in de oren klonk. Jeroen Enkelaar begeleidde het gehele project en leidde het in goede banen.
Burgemeester Joosten verricht openingshandeling met babyolifant Mosha
Het kon bijna geen toeval zijn dat het dinsdag tijdens de officiële opening prachtig nazomerweer was. Mede daardoor kreeg de officiële aftrap van de internationale Elephant Parade in Ootmarsum een extra feestelijk tintje en een ideale start. En dat ook nog eens op een tot nieuw terras ingericht Kerkplein in de schaduw van de Simon en Judas.
Burgemeester John Joosten kwam met veel plezier naar Ootmarsum om de openingshandeling te verrichten. Dat deed hij door een kleed weg te trekken van een levensgrote baby-olifant met de naam Mosha. Deze olifant staat namelijk symbool voor de Elephant Parade, waarmee een heel goed doel wordt gediend: namelijk de bescherming en instandhouding van de bedreigde Aziatische olifant. De zeven maanden oude Mosha uit Thailand verloor een poot toen ze op een landmijn stapte. Haar leven werd gered, omdat geld werd ingezameld voor een prothese.
Hoge verwachtingen
Sinds 2007 trekt een kleurrijke stoet van kunstzinnig beschilderde baby-olifanten over de hele wereld. De tentoonstelling heeft in wereldsteden als New York, Rio de Janeiro, Dubai, Rotterdam, Bangkok, Shanghai enzovoorts veel bekijks getrokken. “En in Ootmarsum zal dat niet anders”, sprak directeur René de Wit van Elephant Parade zijn hoge verwachtingen uit van het zes weken durende spektakel. Zijn woorden bevestigden het enthousiasme van voorzitter Jos Bosch van het Toeristisch Ondernemersfonds Dinkelland en projectleider Jeroen Enkelaar. Op initiatief van dit ondernemersfonds is de Elephant Parade naar Ootmarsum gekomen.
Compensatie
“We hebben hiermee een toeristische trekpleister van formaat binnen gehaald”, zei Jos Bosch desgevraagd tegen Alphons Weierink, de presentator tijdens de opening. Zij voegde er in één adem aan toe dat extra gasten c.q. toeristen zeer welkom zijn in Ootmarsum in een seizoen dat wordt geplaagd door het corona-virus. “We kunnen hiermee afgelaste evenementen compenseren, zoals de paasgebruiken, de Siepelmarkten, de Kunstmarkt en de Koale Karmis. Bovendien betekent deze Elephant Parade een mooie verlenging van het seizoen tot eind oktober . Dat willen we ook heel graag.”
Promotie in optima forma
Burgemeester Joosten zei ‘heel trots’ te zijn dat een klein stadje als Ootmarsum erin geslaagd is een zo groot en wereldwijd evenement als de Elephant Parade naar Noordoost-Twente te halen. ,,Dit straalt uit op Ootmarsum, op Dinkelland, ja op heel Noordoost-Twente. Dit is promotie in optima forma.” Joosten vertelde nadrukkelijk dat de Elephant Parade ‘Coronaproof’ is en daarom in tegenstelling tot andere drukbezochte evenementen wel door kan gaan. ,,De olifanten staan op verschillende plekken in Ootmarsum en in haar omgeving. De publieke belangstelling spreidt zich vanzelf omdat de Parade zes weken duurt en iedereen kan komen kijken wanneer die maar wil. Bovendien vertrouw ik erop dat het publiek de corona-regels in acht neemt.”
Boodschap op de olifanten
Vier plaatselijke kunstenaars hebben zelf een ontwerp gemaakt voor hun ‘eigen’ olifant. Dat zijn Ton Schulten, René Leuveld, José Reuvekamp en Maureen Knobben. Van hen heeft José Reuvekamp, galeriehoudster aan de Dwarsstraat, de olifant ook helemaal zelf beschildert. Ze zei ‘heel blij en tevreden’ te zijn met het resultaat. Hert thema van haar olifant is ‘duurzaam’. Ook kunstenaar Maureen Knobben draagt een duidelijke boodschap uit met haar olifant, gericht tegen racisme en geënt op liefde. ‘Love sees no colors’ (Liefde ziet geen kleuren) is de titel van de in zwart en wit geschilderde olifant met een groot rood hart. “Ik voel me heel betrokken bij mijn thema”, vertelt Maureen Knobben.
Kunstenaar René Leuveld laat het karakteristieke stadsgezicht met zijn torens, gebouwen, gevels en straatjes terugkomen op zijn olifant. “Ik wil Ootmarsum graag laten zien zoals het is: gewoon prachtig”. De olifant van Ton Schulten is beschilderd in zijn kenmerkende stijl. ,,Ik doe dit uit liefde voor de olifanten, voor de mensen en voor Ootmarsum.” Hij kondigde aan zijn olifant te kopen en een mooi plekje te geven in zijn museum.
Zusters Franciscanessen
Bij de opening waren ook de zusters Reinalda en Virgini van het klooster van de Franciscanessen in Denekamp en beheerder Daan van Mierlo van Huis Singraven in Denekamp. Zowel bij het klooster als bij Singraven staan ook olifanten van de Elephant Parade. Verder zijn er exemplaren bij Natura Docet Wonderryck in Denekamp, bij Landgoedhotel Bloemenbeek in De Lutte en op Het Stift bij Weerselo te vinden. Daarmee komt ook het regionale karakter van de Elephant Parade tot uitdrukking.
Gratis routes
In totaal zijn er 35 fraai beschilderde olifanten te zien in de Elephant Parade. Daarvan 30 in het stadje Ootmarsum en de overige in de andere plaatsen. In Ootmarsum is een wandelroute uitgezet langs alle 30 olifanten. Ook zijn er fiets- en autoroutes langs alle olifanten beschikbaar. Die zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV aan de Markt in Ootmarsum. De Elephant Parade duurt tot en met 30 oktober. Dan verhuizen de olifanten naar een andere stad in de wereld.
Meer informatie: www.ootmarsum-dinkelland.nl; www.zustersvandenekamp.nl; www.singraven.nl; www.bloemenbeek.nl; www.wonderryck.nl; www.het-stift.nl.
Foto’s zijn van Paul Eertman en Rob Meijer
De kopfoto is een ontwerp van Hanneke Spermon