Het Openluchtmuseum in Ootmarsum heeft er de komende weken een extra attractie bij. In de fraaie Hofkamer is een expositie ingericht ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap klootschieten op 6, 7 en 8 mei in Tilligte en Reutum. Wethouder Annette Zwiep van Sport en Cultuur verrichtte de opening op traditionele wijze door de ‘uitdagingskloot’ naar beneden te trekken, waarmee de expositie officieel werd geopend.
Halbo Bosker, Gerhard Poorthuis en Gerard Hutten zijn de initiatiefnemers namens de klootschietersbond, die de materialen verzamelden en uitstalden in het mooie decor van deze Hofkamer. De vele materialen, foto’s en teksten laten alle facetten zien van deze sport, die met name in het oosten van het land nog veel wordt beoefend. Er zijn klootschietvaandels te bewonderen uit Manderveen en Losser en ook de Plechelmusbanier en deze laatste is de opvolger van het beruchte vaandel dat Ootmarsum in 1747* veroverde op Oldenzaal. Deze banier bestaat nog steeds, maar kan vanwege het oudheidsgehalte niet meer vervoerd worden en heeft een mooie plek gevonden in de bibliotheek in Ootmarsum. Dat oude banier is er dus niet, maar er valt genoeg te genieten van alles wat er in de Hofkamer is te zien. Niet voor niets bleven genodigden lang hangen in de expositieruimte om alles in zich op te nemen en dat leidde bij velen tot herinneringen aan vaak unieke wedstrijden, die in de klootschietwereld zijn uitgevochten.
De zilveren kloot is er te zien, prachtige bokalen van klootschiettoppers, allerlei soorten kloten, die op de weg, op de baan of zelfs op het ijs werden gebruikt. De verschillen tussen kloten uit de landen, waar deze sport wordt beoefend, is treffend in beeld gebracht. Datzelfde geldt ook voor het maken van een kloot, want dat valt onder vakmanschap. Grote namen, belangrijke mensen, die de klootschietsport op de kaart hebben gezet, worden genoemd of zijn te zien. Mooie gedichten, passende oorkondes, oude boeken en een bijzondere legstok vormen de ingrediënten voor iedere bezoeker om te smullen van deze expositie. Tevens is er een doorlopende dvd presentatie, die in beeld en geluid laat zien wat de klootschietsport voor velen betekent. Deze DVD is gemaakt door Dennis Leussink.
Naast de enorme inzet van de drie expositie pioniers zijn ook vrijwilligers van het Openluchtmuseum nauw betrokken geweest bij de realisatie van deze bijzondere expositie. Niet voor niet dankte Halbo Bosker deze mensen in zijn toespraak tijdens de opening. Wethouder Annette Zwiep benadrukte dat klootschieten een echte sport is. Er wordt vaak prachtige strijd geleverd op welk niveau dan ook. De wethouder toonde zich trots dat na het WK in 2010 nu ook het EK klootschieten in de gemeente Dinkelland en Tubbergen wordt gehouden. De expositie is vanaf 2 april dagelijks geopend tijdens de openingstijden van het Openluchtmuseum en de tentoonstelling loopt tot en met 16 mei.
*De klootschieterswedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum
Op 27 januari 1747 vond op de “Duustervoort” bij Rossum een beladen wedstrijd plaats. Men trok met roffelende trom en wapperende banieren ten strijde. Burgemeester Cramer voerde de delegatie uit Ootmarsum aan. De Oldenzalers, waarschijnlijk onder leiding van hun burgemeester, droegen de stadsbanier van de H. Plechelmus met zich mee. De inzet van de wedstrijd was bepaald op 80 dukaten. Met geestdrift traden beide partijen tegen elkaar in het krijt en….. Oldenzaal verloor. Zij waren van tevoren zozeer overtuigd van hun overwinning dat zij de 80 dukaten niet eens hadden meegenomen. Men zei dat Ootmarsum de overwinning te danken had aan een Oldenzaalse schutter die, smoorverliefd op een meisje uit Ootmarsum, bij het laatste schot opzettelijk de verkeerde kant op schoot. Hoe dan ook, de wedstrijd ontaardde in een ware veldslag. Daarbij maakten de Ootmarsummers het Oldenzaalse vaandel buit en droegen het in triomftocht de stad binnen.
Foto’s van de opening