De handtekeningen zijn gezet en dus is de privatisering van het Openluchtmuseum Ootmarsum officieel een feit. Wethouder Benno Brand, namens de gemeente Dinkelland en OLM voorzitter Hennie Olde Loohuis ondertekenden de overeenkomst.
Het Stichtingsbestuur wordt hiermee volledig verantwoordelijk voor het beheer en het gebruik van het museum en de daarbij behorende gebouwen. “Daar zien we absoluut niet tegenop. We hebben alles gewikt en gewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat we een weloverwogen besluit hebben genomen. Het voelt voor ons als een belangrijke stap tot continuering van het voortbestaan van ons Openluchtmuseum. We hebben de verantwoording om het leven en werken in Twente, zoals het er vroeger uitzag, te verbeelden. Het museum geeft momenteel een karakteristiek beeld hoe het leven van de ‘Heeren en boeren’ er in vroegere tijden uitzag en met welke middelen en materialen werd gewerkt. Dat willen we blijven doorgeven aan volgende generaties,” vertellen de bestuursleden van het OLM, “Door tot privatisering over te gaan, hebben we veel meer zaken in eigen hand. Dat geldt zeker voor het onderhoud van het terrein en de gebouwen. We hoeven niet met andere instanties te overleggen, waardoor de lijntjes kort zijn en we samen met onze vrijwilligers keuzes maken, die we in een relatief kort tijdsbestek kunnen uitvoeren. We zijn er van overtuigd dat de vrijwilligers dit een hele prettige constructie vinden, waardoor meer mensen over de streep worden getrokken om zich voor ons museum in te zetten.”
“Openluchtmuseum van groot belang voor toerisme”
Wethouder Benno Brand gaf tijdens het tekenen van deze privatiseringsovereenkomst aan dat het college, gesteund door de raad, het volste vertrouwen heeft in het bestuur van het Openluchtmuseum Ootmarsum. “In de onderhandelingen hebben we gemerkt dat ze een vaste koers voor ogen hebben en als college hebben we daar veel respect voor en het gaf ons ook het gevoel dat deze verantwoordelijke mensen dit museum als cultureel erfgoed van Ootmarsum en Twente zien. Dan kun je als college en als gemeenteraad ook met een gerust hart deze overeenkomst tekenen, omdat de toekomst van het museum met dit bestuur en gesteund door hun medewerkers en vrijwilligers gecontinueerd wordt.”
Vertrouwen in de toekomst
“Als bestuur hebben we ons terdege gerealiseerd dat er nadelen kleven aan deze privatiseringsovereenkomst. De huurverplichting voor het Poortgebouw komt nu geheel ten laste van het OLM en dat geldt ook voor de verzekeringen van de opstallen. Verder komen de zakelijke lasten en belastingen geheel voor rekening van het OLM. Daarnaast leven we in een maatschappij waar prijsstijgingen voor onderhoudswerkzaamheden, premies, belastingen en huurprijsaanpassingen steeds boven ons hoofd hangen. Ondanks deze tegenargumenten vinden we dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. We zijn van mening dat de gebouwen er tip top bij moeten staan om het museum zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Onze vrijwilligers willen graag geassocieerd worden met een museum dat in alle opzichten complimenten verdient en krijgt, want alleen op die manier is de kans op aanwas van vrijwilligers groter. Met deze historische stap geven we aan dat we veel vertrouwen hebben in de toekomst,” is de stellige overtuiging van het bestuur.
Foto’s: Hanneke Spermon