De processierupsen zijn weer in grote getale aanwezig op diverse plekken op eikenbomen in en om Ootmarsum. Onze fotograaf Caspar Kouijzer zag ze in processie langs de Alleeweg en maakte daar een reeks mooie foto’s van. Het lijkt mooi, maar kinderen en volwassenen kunnen er veel last van hebben als ze in aanraking komen met de brandharen van deze rupsen. De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.
In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan,namelijk braken, duizeligheid en koorts.
De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.
De gemeente Dinkelland heeft een protocol wat er gedaan moet worden als er meldingen komen over de Eiken Processierupsen (EPR).
Alle meldingen over EPR (eiken processierupsen) worden ter plaatse beoordeeld en daarna bewaard voor evaluatie aan het eind van het EPR seizoen. Na de beoordeling ter plaatse wordt er per geval een prioriteit aan gegeven. Bij gevallen van ernstige overgevoeligheid en heftige allergische reacties worden de rupsen door een erkend bedrijf verwijderd. Zo ook bij rupsen die zich nabij scholen, een kinderdagverblijf, speeltuintjes e.d. bevinden. Op deze plaatsen worden de bomen geïnspecteerd en gemarkeerd met EPR waarschuwingslint zodat voorbijgangers gewaarschuwd worden en het bedrijf dat de EPR gaat verwijderen weet om welke bomen het gaat.
Op plaatsen met een geringer risico worden alleen waarschuwingslinten aangebracht zonder de EPR te verwijderen. Bij meldingen waar weinig of geen risico verwacht wordt (buitengebied/verkeersluw) wordt de melding geregistreerd zonder waarschuwingslinten aan te brengen.
Bomen met EPR die geen gemeentelijk eigendom zijn, worden niet meegenomen in het bovenstaande.
Op de foto’s, waarop de geel/bruine rupsen zijn te zien, is al het volgende stadium zichtbaar en dat is dat de rupsen zich verpoppen.