Overijssel is de bakermat van het fenomeen ‘Noaberschap’: elkaar de helpende hand toesteken als leden van een gemeenschap. Je doet het samen, met en voor elkaar. Maar er is meer nodig dan goede wil en vrijwilligerswerk alleen. Begeleiding van goede initiatieven en het vergroten van kennis en ervaring is cruciaal om projecten voort te zetten en meer initiatieven vanuit de samenleving mogelijk te maken.
Samenwerking verbeteren
Het programma ‘Sociale Kwaliteit’ maakt dit mogelijk. Op woensdag 28 september 2016 hebben Provinciale Staten het voorstel unaniem aangenomen. Het provinciebestuur wil de sociale kwaliteit in Overijssel versterken door het ondersteunen van lokale initiatieven. Hiermee krijgen de inwoners zelf de regie in handen voor het vormgeven van een goede woon-, werk en leefomgeving. Om die zelfredzaamheid te vergroten besteedt de provincie extra aandacht aan het stimuleren van samenwerking tussen gemeenten en maatschappelijke organisaties en het breed toegankelijk maken van hun kennis en kunde, zodat nog meer bijzondere projecten en experimenten uitgevoerd kunnen worden.
De Overijsselse Statenleden zijn de drijvende kracht achter het nieuwe programma Sociale Kwaliteit. De Statenleden gingen actief de boer op om te praten met professionals, met gemeenten en maatschappelijke instellingen om achter de knelpunten te komen en naar oplossingen te zoeken. Met als uiteindelijke doel dat iedereen kan meedoen in de samenleving.
Investeren in lokaal initiatief
Het programma, waarvoor tot en met 2019 bijna 14 miljoen euro beschikbaar is, bestaat uit vier onderdelen: ‘Delen en leren’, ‘Zelfstandig Leven’, ‘Gezond bewegen’ en ‘Overijssels Noaberschap’. Lokale initiatieven kunnen zich bijvoorbeeld richten op trainingen voor ondersteuning van vrijwillige besturen. Of cursussen gericht op taalbeheersing en taalvaardigheid om de zelfstandigheid van kwetsbare groepen te vergroten. Ook de aanpak van stil leed op het platteland, om de veerkracht van bijvoorbeeld agrariërs met financiële en psychische problemen te vergroten, kan hier een onderdeel van zijn. Tevens spelen sportieve en recreatieve projecten een belangrijke rol om Overijsselaars meer met elkaar in contact te brengen en te werken aan een goede gezondheid. Daarnaast is in Overijssel al de nodige ervaring opgedaan met sociale kwaliteit bij de oprichting van energie- en zorgcoöperaties, de ontwikkeling van multifunctionele accommodaties en ontmoetingsplaatsen om de samenwerking binnen en tussen gemeenschappen te versterken.
Ook het Overijsselse Noaberschapsfonds blijft ondersteunen bij lokale initiatieven. De provincie heeft dit fonds onder gebracht bij het Oranje Fonds. Tot 2025 investeert het provinciebestuur hierin één miljoen euro.