De gemeente Dinkelland heeft naar tevredenheid een bouwproject afgerond waarin alvast gewerkt is volgens de nieuwe wet WKB. Het gaat om de woningen die op de plek van de voormalige Topcraft zijn gebouwd. Met het project heeft de gemeente een pilot gedraaid, aangespoord door de Rijksoverheid, ter voorbereiding op de invoering van de nieuwe WKB – Wet KwaliteitsBorging – die op 1 juli 2023 gaat gelden.
Werkwijze gaat veranderen
Tot nu toe werden aanvragen om vergunningen door de gemeente getoetst aan het bouwbesluit, met daarin de technische eisen bruikbaarheid, gezondheid, energiezuinigheid en milieu, installaties en veiligheid. Als de WKB wordt ingevoerd, toetst de gemeente dit in veel gevallen niet meer. De gemeente toetst dan alleen nog de grotere bouwwerken. Bij de kleinere bouwwerken, denk aan woningen, bedrijfshallen met kantoorruimte en agrarische bebouwing wordt dan gedaan door een externe partij, namelijk de kwaliteitsborger. Die presenteert van tevoren een plan aan de gemeente en komt achteraf met bewijs dat de bouw volgens de normen is gegaan. De gemeente archiveert vervolgens het bouwdossier, maar toetst inhoudelijk dus niets meer.
Tevreden over pilot
De gemeente Dinkelland was de initiator van de pilot aan de Hopmanstraat en heeft daarvoor samenwerking gezocht met aannemersbedrijf Niehof, architect ArchiTom en kwaliteitsborger Borg4.
“De bedoeling van de pilot was dat processen duidelijk worden aan de hand van een praktijkvoorbeeld en dat is zeker gebeurd. Als gemeente zijn we gewend om overal grip op te hebben, maar de WKB zorgt voor zo’n andere werkwijze dat we nu het vertrouwen moeten hebben dat de markt deze taak aankan,” aldus Michiel Mensink, accountmanager van de gemeente Dinkelland.
De nieuwe werkwijze is vooral wennen, geeft Erwin Weusthof van aannemersbedrijf Niehof, aan. “Extra documentatieplicht, andere werkvolgorde en bewijslast achteraf: het is anders en wat betreft de taakverdeling is het aftasten. Wie doet wat? Wat ons betreft een leerzame en interessante pilot. Het zal in de bouwsector – die vrij traditioneel is – even duren voordat de nieuwe werkwijze gewoon is. We moeten allemaal leren om kwaliteitsbewuster te worden.”
Wethouder Brand is ook positief gestemd over de pilot. “De gemeente was initiator van dit project en we hebben deze partijen gevraagd om mee te werken. Als wethouder kijk ik positief terug op dit eerste kwaliteitsborgingproject. Het resultaat mag er bovendien zijn.”
Grote voordelen
Architect Tom Olde Dubbelink ziet zeker voordelen in de WKB. “Wie op dit moment bouwdocumentatie van vroeger opvraagt, moet maar afwachten wat hij krijgt. Soms is een vergeelde bouwtekening alles wat er is, zonder details. Dat probleem bestaat straks niet meer als de WKB in werking is getreden.”
Vanaf nu wordt namelijk alles echt goed gedocumenteerd, van de bouwtekening en werktekening tot aan de wapening van het beton toe. Ook wordt beschreven welke materialen exact zijn gebruikt. Bovendien beschrijven de documenten – door toetsing achteraf – precies hoe de opgeleverde situatie is. Olde Dubbelink: “Stel dat iemand deze woningen ooit wil gaan verbouwen, dan kan hij de exacte beschrijving van al deze zaken opvragen. Voorwaarde is wel dat deze informatie goed gedocumenteerd wordt natuurlijk. Ik heb er vertrouwen in dat de gemeente dat goed gaat doen.”
Goede samenwerking
Over de samenwerking met de gemeente sowieso geen klachten bij de deelnemers aan deze pilot. Broeze: “Ten opzichte van andere projecten bood de gemeente Dinkelland bijzonder veel medewerking. Het initiatief kwam hier zelfs van de gemeente, dat is al bijzonder.”
Olde Dubbelink: “Wij zijn eigenlijk niet anders gewend. De lijnen zijn kort en hier geldt niet meer het oude, ambtelijke patroon. Wie wil bouwen, wil graag vaart maken. Dat kan in Dinkelland.”
Wethouder Brand knikt: “De gemeente probeert participatief en businesswise te werken.”
Voor deze bouwwerken geldt de WKB straks
De WKB geldt vanaf 1 juli voor de lichtste bouwcategorie, alles tot en met een woning en lichte bedrijfsbebouwing. De grotere projecten zoals appartementencomplexen en kantoren met meerdere bouwlagen, krijgen in een later stadium te maken met de WKB. Datzelfde geldt voor zwaarste bouwcategorie waar stadions onder vallen, maar die zijn er in Dinkelland niet. Alles wat nu vergunningsvrij is, blijft vergunningsvrij en heeft dus geen kwaliteitsborger nodig.