Tijdens een overleg tussen regiogemeenten, dat op verzoek van Gedeputeerde Staten is georganiseerd, is geconcludeerd dat de provincie Overijssel regie moet gaan nemen. Naast Hengelo, waar reeds een Bauhaus is geopend, ijveren ook Enschede en Almelo voor een eigen megabouwmarkt.
Het regionale bedrijfsleven was al langer van mening dat de markt in Twente niet groot genoeg is om de bouwwoede van deze drie steden te rechtvaardigen. De BelangenAlliantie Detailhandel Twente (BADT), INretail, MKB Midden Nederland, vastgoedkoepel IVBN en diverse andere belangenorganisaties riepen de provincie al eerder dit jaar om tot regionale afstemming te komen. Daarbij sloten zij aan bij een advies van SER Overijssel, waarin de de provincie geadviseerd werd om striktere afspraken voor regionale afstemming te maken. De reactie van de Twentse gemeenten onderschrijft de noodzaak van een heldere regierol, die gemeente-belangen overstijgend plannen kan beoordelen.
Tijdens de bijeenkomst, die eerder deze maand werd gehouden, konden de verantwoordelijk wethouders van Borne, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand hun visie op de het vestigingsplan van Hornbach in Almelo geven. Daarbij gaven diverse gemeenten expliciet aan dat ze ook impact verwachten van Bauhaus in Hengelo en de beoogde Hornbach in Enschede. De voornaamste zorgen zijn de gevolgen op de winkelleegstand door het bestaande overaanbod, de effecten op de werkgelegenheid in de buurgemeenten en de bredere impact op de regio als er straks drie megabouwmarkten in de vestiging in de regio geopend zijn.
Onafhankelijk onderzoek
De provincie gaat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de megabouwmarktplannen om een beter beeld van de gevolgen te krijgen. Wat dit betekent voor de lopende bestemmingsplanprocedure in Enschede is nog onbekend.
Annemieke Stallaert, woordvoerder van de BelangenAlliantie Detailhandel Twente: ‘We zijn erg blij dat de provincie, na het ingelaste overleg in Almelo, nu ook de plannen voor Enschede gaat herbezien. Even pas op de plaats!
Dat er in Twente geen ruimte is voor drie megabouwmarkten is evident. In plaats van een salamitactiek worden de plannen nu in hun samenhang beoordeeld. We hopen dat dit leidt tot heldere keuzes, en wat ons betreft een keuze voor de binnenstad.’
Binnenstad vs bedrijventerrein
In Twente is 60 % van de winkelmeters op bedrijventerreinen te vinden. Landelijk is dat slechts 40 %. Enschede, Hengelo en Almelo kennen nu al een forse winkelleegstand van resp. 15%, 12% en 9% (bron: CBS). Uitbreiding van winkelmeters op zogenaamde ‘perifere detailhandelslocaties’ zou dat effect alleen maar versterken.