Provincie Overijssel investeert met komst TNO in Twentse chipindustrie

De microchipsector is van groot belang. Voor onze telefoons, auto’s en apparaten in huis. Maar ook voor medische apparatuur en de industrie. In Twente zijn relatief veel bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen die vooroplopen bij de ontwikkeling van chiptechnologie.
Gedeputeerde Erwin Hoogland: “Het is belangrijk dat in Twente nieuwe generaties chips en productietechnieken kunnen worden ontwikkeld. Voor werkgelegenheid en innovatie in de regio, maar ook voor Nederland en de landen om ons heen. Europa heeft een stevige microchipsector nodig, die minder afhankelijk is van Azië en de VS. Daarom investeren we nu in nog eens twee initiatieven.”

TNO komt naar Twente
De provincie draagt 1,5 miljoen euro bij aan de vestiging en samenwerking van onderzoeksinstituut TNO met de Universiteit Twente. Twente Board heeft eenzelfde bedrag gereserveerd voor concrete projecten die voortkomen uit de samenwerking. De samenwerking richt zich op fotonische chips, medische technologie (organ-on-a-chip) en digitale systemen voor het voorspellen van onderhoud aan civiele infrastructuur. Naar verwachting leidt de vestiging van TNO in de komende jaren tot 40 à 50 extra arbeidsplaatsen. De aanwezigheid van TNO is daarnaast belangrijk voor het hightech profiel van Twente en de aantrekkingskracht van de regio voor technisch talent.

NewOrigin ontwikkelt nieuwste generatie chips
Het tweede initiatief waar de provincie aan meebetaalt is een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van NewOrigin. Dit bedrijf is opgericht door de Universiteit Twente Holding en richt zich op het ontwikkelen en maken van fotonische chips. Dat zijn chips die werken met licht in plaats van elektriciteit. Apparaten kunnen daarmee kleiner en energiezuiniger worden. NewOrigin wil zich vestigen op Kennispark Twente.

Project Beethoven
Eerder dit jaar hebben het Rijk en vier regio’s, waaronder Twente, onder de noemer project Beethoven, een pakket maatregelen gepresenteerd om de Nederlandse microchipsector te versterken, en ASML te kunnen laten uitbreiden in Nederland. Veel (strategische) toeleveranciers van ASML zijn gevestigd in Twente. Voor de regio Twente is 72 miljoen euro gereserveerd van het totaal beschikbare budget van 450 miljoen euro, met als doel meer talent op te leiden voor de microchipsector. Bedrijven uit deze sector, onderwijsinstellingen, gemeenten, Twente Board en de provincie Overijssel dragen tot 2030 minimaal 36 miljoen euro bij aan het nationale plan.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Twente biedt mensen in de bijstand met schulden in de zorg een helpende hand

Twente biedt mensen in de bijstand met schulden in de zorg een helpende hand

De afgelopen maanden hebben 12 Twentse gemeenten samen met zorgverzekeraar Menzis de voorbereidingen...

Lees verder >
Op naar een energieneutraal Twente!

Op naar een energieneutraal Twente!

De colleges van burgemeester en wethouders van tien Twentse gemeenten hebben kennis genomen van de T...

Lees verder >
Extra impuls bestrijden jeugdwerkloosheid Twente

Extra impuls bestrijden jeugdwerkloosheid Twente

Werkgever in Twente? Schrijf in voor voucher van € 2.500! Met de jongerenvoucher van € 2.50...

Lees verder >