De provincie Overijssel heeft te maken met een opmerkelijke toename in het aantal online misdrijven en cybercriminaliteit. In de maand mei ging het zelfs om een record aantal cyberaanvallen. Dat terwijl de fysieke criminaliteit, zoals inbraken, juist afneemt. De groei onderstreept wederom het belang van onze online veiligheid. Niet alleen in Overijssel.
Welke cyberdreigingen komen nu voor in Overijssel?
Het aantal phishing-aanvallen is binnen de provincie Overijssel toegenomen. Als je slachtoffer wordt van deze vorm van cybercriminaliteit, merk je dat vaak in de vorm van een e-mail met een URL. Daarin wordt je verleidt om gevoelige info te versturen. De mail lijkt afkomstig te zijn van een betrouwbare bron, maar wordt verstuurd door hackers. Ook ransomware is veel in omloop. Criminelen zorgen ervoor dat de data en bestanden op jouw computer onbruikbaar worden voor jou. Je krijgt ze pas terug als je de hacker geld betaalt.
5 tips om de strijd aan te gaan met cybercriminaliteit
- Een betrouwbare VPN gebruiken
Een vpn houdt jouw data en identiteit afgeschermd en dus veilig. Ook het IP adres van het apparaat dat je gebruikt is niet zichtbaar. Pure noodzaak wanneer je bijvoorbeeld een wifi-netwerk gebruikt dat niet beveiligd is. Zoals in openbare ruimtes. Alles wat je verzendt gebeurt gecodeerd. Daardoor krijgen cybercriminelen geen kans om toe te kunnen slaan.
- Goede antivirussoftware installeren
Deze software of programma’s beschermen onderscheppen schadelijke virussen en andere bedreigingen die je mogelijk in gevaar kunnen brengen. Zorg ervoor dat de software altijd up-to-date is en sla niet zomaar een antivirus software update over. Ook criminelen zijn op de hoogte van de laatste trends en zijn superieur in het omzeilen van beveiligingen.
- Gebruik sterke en unieke wachtwoorden
Gebruik jij voor elk account hetzelfde wachtwoord? Dan ben je een makkelijke prooi voor cybercriminelen. Pas ze aan en gebruik voor elk account een uniek en sterk wachtwoord. Eventueel kun je gebruik maken van een tool voor het beheer van je wachtwoorden, zoals Lastpass bijvoorbeeld. Overweeg tweestaps-authenticatie voor een nog betere beveiliging.
- Besturingssysteem regelmatig updaten
Updaten is belangrijk als het gaat om het besturingssysteem van het apparaat dat je gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke beveiligingsupdates mist of vergeet, kun je deze het beste automatiseren via de instellingen van jouw computer.
- Blijf nieuwsgierig
Blijf nieuwsgierig naar het laatste nieuws over deze vorm van criminaliteit. Doe bijvoorbeeld zelf onderzoek naar nieuwtjes op het gebied van online veiligheid, antivirus en scams. Voor teams en bedrijven zijn er zelfs trainingen over het herkennen en voorkomen van online dreigingen en cybercriminaliteit.
Strijd tegen cybercriminaliteit: AI en Machine Learning
Om onszelf te kunnen beschermen tegen cybercriminaliteit, wordt ook steeds vaker gebruikgemaakt van innovatieve technologieën. Zoals Machine Learning en AI. Deze technieken kunnen ons niet alleen beschermen tegen online dreigingen, maar ze hebben ook een vooruitziende blik. Deze innovaties “leren” ongewone gedragingen herkennen en kunnen op deze manier ook voorspellen wanneer en hoe een aanval plaatsvindt.
Conclusie: ook een rol voor bedrijven en overheid
Op dit vlak is er veel te doen voor ons allemaal. Voor particulieren, maar zeker ook voor bedrijven, overheidsinstellingen en de regering. Deze taken gaan verder dan alleen het bieden van oplossingen en preventie. De overheid zou bijvoorbeeld financiële ondersteuning beschikbaar kunnen stellen aan start-ups in de cybersecurity branche. Misschien met subsidies. Ook de straffen voor deze vorm van criminaliteit aanscherpen is noodzakelijk.
Bijvoorbeeld door het herzien van de regels rondom data- en gegevensbescherming. Cybercrime is een probleem dat voorkomt in de hele wereld. Onszelf wapenen tegen deze criminaliteit wordt steeds belangrijker nu we meer te vinden zijn op de digitale snelweg.