“Punt gemaakt en dat gesprek met minister Kamp gaat echt nog wel komen”

Het zal velen niet ontgaan zijn, gelet op de vele media-aandacht, dat de Stichting Stop Afvalwater Twente, op 1 maart een petitie heeft overhandigd aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken. Bijna 30.000 handtekeningen namen een kleine dertig verontruste Twentse inwoners mee naar Den Haag. In de Hofstad werd de petitie aangeboden aan de voorzitter van deze Kamercommissie Liesbeth van Tongeren van Groen Links. Een dag na het bezoek aan Den Haag is woordvoerder Freddy Mensink nog steeds beduusd van alle aandacht, die deze petitie, ook in de landelijke media, heeft gekregen. NPO Radio 1, RTL, TV Oost, meerdere dagbladen en plaatselijke nieuwssites besteedden aandacht aan het overhandigen van deze petitie en de boodschap, die daarmee werd afgegeven: ‘Stop met het injecteren van verontreinigd afvalwater in de Twentse bodem’.
Freddy-uitgelicht
Punt gemaakt!!!!
“Wij hebben ons punt kunnen maken,” vertelt Freddy Mensink een dag na ‘Den Haag’, “We kijken er als stichting ook met tevredenheid op terug. Het verliep allemaal uitstekend. In de Vaste Kamercommissie kregen we van de commissieleden alle aandacht. Ik mocht 5 minuten inspreken, maar wie mij kent weet dat het wel iets meer is geworden.  We hebben dus echt onze onrust over het injecteren van afvalwater  duidelijk over kunnen brengen en ook naderhand in gesprekken met de commissieleden kregen we het gevoel dat ze onze zorgen heel serieus namen. De aanwezige fracties lieten weten dat ons uitgangspunt stoppen met injecteren of het afvalwater zuiveren politiek gezien door meerdere partijen gedragen wordt. Ze hebben ons beloofd om hierover met minister Kamp in debat te gaan en dat is vermoedelijk al vandaag, want vanmiddag wordt in de Tweede Kamer het zogeheten debat met als thema ‘mijnbouw’ gehouden,” laat Freddy Mensink weten. “Het was best teleurstellend dat Twentenaar Kamp onze petitie niet in ontvangst wilde nemen. Ik heb ook uitgesproken dat ik dat een miskenning vond van de Twentse bevolking. Op de één of andere manier is dat blijkbaar wel overgekomen, want vanmorgen belde de secretaresse van minister Kamp al op om wat zaken uit te wisselen. Beiden spraken we uit dat een gesprek met Kamp nog steeds van belang is om elkaars standpunten mondeling toe te lichten en dus sluit ik niet uit dat er echt nog wel een onderhoud komt met de verantwoordelijk minister.”

Hoe nu verder
Het burgerinitiatief ‘Stop afvalwater Twente’ richt zich de komende weken op de lokale overheid, de provincie en de Begeleidingscommissie onder leiding van Erik Lievers. “Er gebeurt op dit moment al het één en ander,” vervolgt Freddy Mensink, “ De NAM heeft onlangs meetapparatuur geplaatst om eventuele aardbevingen te meten. Daarnaast doet Royal Haskoning een onderzoek naar de effecten van afvalwaterinjecties. Wij twijfelen echter aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.  Hun eerste bevindingen hebben er mede toe geleid dat we met dit initiatief zijn begonnen en inmiddels met bijna 30.000 handtekeningen aan kunnen tonen dat er geen enkel draag vlak is voor deze injecties in Twente.  We moeten het afvalwater niet meer in de bodem stoppen. Wat de NAM minimaal zou moeten doen, is het zuiveren van het afvalwater. Dat we het gif niet meer in de bodem krijgen. Want als het misgaat, dan wordt Twente één grote gifbelt. Daarom zijn we bezig om gesprekstijd te krijgen binnen de gemeenteraden van Dinkelland, Losser en Oldenzaal. In Tubbergen heeft men al raadsbreed een motie aangenomen met als opdracht aan het college om alle mogelijke facetten van het injecteren van afvalwater boven tafel te krijgen.  Dit punt is onlangs van de agenda gehaald bij de gemeente Dinkelland, maar we hopen dat het binnen afzienbare tijd opnieuw ter sprake wordt gebracht. Verder willen we veel in contact blijven met de Begeleidingscommissie onder leiding van Erik Lievers, die onder meer bestaat uit gedeputeerden, wethouders en ambtenaren van betrokken gemeentes en provincies, vertegenwoordigers van de NAM en Nettie Aarnink als lid Dagelijks Bestuur Vechtstromen. Zij houden toezicht op het onderzoek van Royal Haskoning en dat is natuurlijk een cruciaal onderdeel om  injecteren van het afvalwater wel of niet te continueren. We zijn dus nog niet klaar en blijven als burgerinitiatief de vinger aan de pols houden en dat doen we in het belang van ons Twenteland voor nu en voor de toekomst,” besluit Freddy Mensink zijn terugblik op een dag Den Haag.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >