R.- K. Kerk: restauraties en bijzonderheden


Niet de rijke historie van de r.- k. kerk van de H. H. Simon en Judas te Ootmarsum staat centraal, maar in het boek ‘De kerk; zijn restauraties en bijzonderheden’ is door de auteurs B. Morshuis en J. Rosenhart aandacht geschonken aan de (her-)inrichtingen en restauraties die het gebouw in de loop der tijden heeft ondergaan. Behalve de verklarende teksten, maken de illustraties, die zijn samengesteld door H. Geerdink duidelijk wat de bedoeling van het boek is.
In het eerste hoofdstukje wordt duidelijk gemaakt, dat de kerk in Ootmarsum een pseudobasiliek is, een meerbeukige kerk, waarvan de hoofdbeuk boven de zijbeuken uitsteekt. Met de bouw van de kerk werd in 1196 begonnen en rond 1500 afgerond. De eerste forse ingreep vond in 1839 plaats, toen de machtige toren van Bentheimer zandsteen werd gesloopt wegens (vermeende) bouwvalligheid. Zonder die miskleun kan geen enkele publicatie over de kerk.
Daarna komen de grote restauraties aan de beurt, zoals die van 1968-1973, waarbij de kerk als een sober, sommigen zeiden “uitgekleed” gebouw tevoorschijn kwam. Foto’s uit die periode zijn bewaard gebleven en in het boek geplaatst.
Omdat het parochiebestuur de te forse ingreep en verandering inzag, werd in de jaren 1985 en 1986 het interieur weer voor een groot deel in oude glorie hersteld, compleet met hoofdingang, middenpad, hoofdaltaar, beelden en kruiswegstaties. Het was een kleine werkgroep onder leiding van pastor H.P. Verschragen die deze herinrichting begeleidde. De (voorlopig?) laatste restauratie was die van 2003-2007. Een lijst van negen ingrijpende bewerkingen moesten worden uitgevoerd en menigeen zal nog de financiële actie kennen die toen werd gehouden. Het motto was “Die twee ton hebben we zo!” Er werd uiteindelijk 350.000 euro ingezameld en dat ontlokte pastor Willems destijds de uitroep “Kom Ootmarsum niet aan zijn kerk”. Dat alles is in het boek kort, maar duidelijk beschreven en ruim geïllustreerd. Maar het boek is ook aangegrepen om de inwoners, maar ook andere belangstellenden te laten zien welke kerkschatten zich in het gebouw bevinden. Daartoe mogen het hoofdaltaar, de staties, de piëta, de monstrans, het orgel en dergelijke worden gerekend. Het boek is in de kerk (tijdens de openstellingsuren) en bij de VVV te koop voor  5,–

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Kom in de stemming door een zeer gevarieerd Kerstconcert

Kom in de stemming door een zeer gevarieerd Kerstconcert

Met namen als Sweelinck Koperkwintet, Mardi le Vingt, de Zusters van Denekamp en Henk Verhoef heeft ...

Lees verder >
Gezinsviering in de openlucht met een bijzonder tintje

Gezinsviering in de openlucht met een bijzonder tintje

Op 22 juni, vanavond dus, wordt er in de openlucht een gezins – en terugkomviering communicanten e...

Lees verder >
Willibrord plaquette Voor Gerard Lohuis en Herman Aveskamp.

Willibrord plaquette Voor Gerard Lohuis en Herman Aveskamp.

Tijdens de zeer geslaagde vrijwilligersbijeenkomst in Het Damast ontvingen Gerard Lohuis en Herman A...

Lees verder >