Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 20 februari stemde de gemeenteraad in met het beschikbaar stellen van €80.000,- voor de realisatie van de Dorpsbieb Weerselo. Een bibliotheekfunctie van, voor en door Weerselo. Om de stuurgroep Dorpsbieb Weerselo een eerste steuntje in de rug te geven, ontving voorzitter Johan Oonk van elk raadslid als verrassing een ‘startkapitaal’ in de vorm van een aantal boeken.
“Toen duidelijk werd dat de bibliotheek in zijn oude vorm niet langer zou blijven in Weerselo, kwam het dorp in actie. Duizend handtekeningen toonden aan dat de inwoners de bieb niet wilden missen”, vertelt wethouder Duursma. Ze nam de oproep serieus en ging het gesprek met de inwoners aan. Als het dorp het zelf oppakt, wil de gemeente wel financieel ondersteunen, was de uitkomst. Afgelopen september was het startsein van de doorstart van de bibliotheekfunctie. Duursma: “Bureau Arcon heeft de stuurgroep Dorpsbieb Weerselo de afgelopen maanden ondersteuning en begeleiding geboden, waardoor een goed plan is ontwikkeld voor de voorzetting van de biebfunctie in Weerselo”.
Nieuwe dorpsbieb vestigt in Het Trefpunt
In de rapportage van de stuurgroep en Arcon is aandacht besteed aan het draagvlak binnen de Weerselose gemeenschap voor een dorpsbieb en de waarden die voor hen belangrijk zijn. ‘Verbinding’ kwam hieruit naar voren. Ook is onderzocht hoe een dorpsbieb kan bijdragen aan deze waarden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een laagdrempelige plek waar mensen komen, een leeskring voor ouderen en peuters en ruime openingstijden. Verder is een aantal locaties beoordeeld met als uitkomst de vestiging van een dorpsbieb in Het Trefpunt. Reden hiervoor is de centrale rol en ligging in het dorp en de versterking van de maatschappelijke functie van het gebouw. Het Trefpunt kan, zonder planologische belemmeringen, met 38m² vloeroppervlak worden uitgebreid.
Prestatieafspraken
De gemeenteraad heeft vorig jaar samen met de Stichting Bibliotheek Dinkelland een aantal prestatieafspraken vastgelegd. Een van deze afspraken is het Taalpunt, over de terugdringing van laaggeletterdheid. Daarnaast blijft de bibliotheek bestaan in Denekamp en Ootmarsum. De functie van de bibliotheek door middel van de invoering van het concept Bibliotheek Op School, voor het terugdringen van taalachterstand, wordt ingezet in de kernen Weerselo en Rossum. Evenals een digitaal en fysiek bestel- en afhaalpunt voor ouderen. De huidige subsidie (2016-2020) blijft de komende jaren gehanteerd.