Rampvlucht voor duivenmelkers na eerste Midfond

De eerste Midfondvlucht leverde direct een rampvlucht op. Bijvoorbeeld bij de Othmarvliegers waren zaterdagavond 79 van de geloste 313 Ootmarsumse duiven rond de klok van 22.00 uur terug. Dat is pakweg 25% en dus is het niet verwonderlijk dat de stemming bij de duivenhouders in het clubhuis niet geweldig bleek.  Behalve natuurlijk bij de winnaars Jim van Ingen en Gerard Wolbert.

Hieronder het altijd boeiende verslag van Martin Weghorst:

Zaterdag 18 mei j.l. stond de eerste midfondvlucht vanuit Laon (Fr) op het programma, de vluchten van om en de nabij 400 kilometer. Het zou een memorabele vlucht worden ! Schreven we vorige week nog dat met behulp van de huidige technieken en hulpmiddelen (zoals buienradar.nl) er uitstekend gelost kon worden, soms werken deze middelen averechts. De oorzaak daarvan is gelegen in het weer, dat gedraagt zich niet altijd conform de voorspellingen. Wat gebeurde er deze zaterdag? Dat is niet helemaal zeker, de lossingscommissie zal er zeker op terugkomen, maar er werd ter plaatse kennelijk onder goede omstandigheden gelost, in de veronderstelling dat de aangekondigde opklaringen tijdig Nederland zouden bereiken. Voor een goede vlucht zijn heldere luchten onontbeerlijk, dat is al vaker geschreven. Die opklaringen kwamen wel maar pas tegen het vallen van de avond. De geloste duiven, niet alleen van onze afdeling 9 maar van heel Nederland (!) moesten het doen met een dik pak lage bewolking en slechte zichten. De duiven moeten dan moeite hebben om zich te kunnen oriënteren, anders zijn de grote verliezen en de druppelsgewijze aankomsten niet te verklaren. Uiteindelijk zal het met de verliezen wel meevallen, de meeste duiven keren ’s anderdaags wel weer terug, maar toch. Als liefhebber wil je dat niet en wat te denken van een Kas Meijers ? De duivensport is zijn broodwinning en als zijn vliegploeg voor driekwart ’s avonds nog niet terug is dan komt dat hard aan. Het traditionele beeld van de duivenmelker met het blikje voer die zijn duiven naar binnen roept, komt dan in een heel ander daglicht te staan !
Gelost om 13.00 uur op 393 kilometer werden de eerste van de 313 Ootmarsumse duiven zo tegen 16.30 uur verwacht. Door de dikke bewolking en de wegvallende wind duurde het tot 18.35 uur voor de eerste duif geklokt kon worden, een snelheid van hooguit 70 kilometer per uur. Dat is laag als je bedenkt dat er gelost werd met de wind op de staart, west zuidwest. Bij het afslaan van de klokken, 22.00 uur, waren 79 duiven uit Ootmarsum terug. In duivenmelkerstaal: een rampvlucht.
Een bijkomend gevolg daarvan is dat een gedeelte van de achtergebleven duiven die ingekorfd zouden worden op de aankomende eendaagse fondvlucht vanuit Pithiviers, niet op tijd in conditie gekregen kunnen worden. Hoe dan ook, iedere vlucht kent zijn overwinnaar. Was het vorige week Oscar Ossenvoort die de overwinning aan de zegekar kon binden, , deze week was het, het was al aangekondigd, runner-up Jim van Ingen die de concurrentie de hielen liet zien en hoe !

Met vier duiven bij de eerste vijf (waaronder de 1e !) nam hij alvast een voorschot op het eendaagse fondkampioenschap, te vergelijken met de koninginnenritten bij het wielrennen. De winnares is een driejarigen duivin met een wel heel erg vreemde naam, de Lovalo (afkorting van de wereldberoemde Belgische duivenmelker Louis van Loon uit Poppel). Diegene die de uitslagen beter bestudeert, kan zien dat deze duivin regelmatig bij de eerste 10 zit. Geen Lucky-shot dus, maar gewoon een klasbak. Vermeldenswaard deze week is de prestatie van Herman Hemme. Met  slechts 2 duiven mee, wist hij 50% prijs te vliegen en dat is een percentage dat nagenoeg geen enkele liefhebber wist te behalen. De weekendprijs voor de A-ploeg was deze week beschikbaar gesteld loonbedrijf Postel uit Tilligte. Indien G. Wolbert zich niet voor de B-ploeg had ingeschreven dan was deze prijs in Tilligte gebleven. Hij kan, als overwinnaar bij de B-ploeg, nu aanspraak maken op de weekendprijs, beschikbaar gesteld door Jos Koenders, uitbater van Café Blom(m) te Ootmarsum.

De totale uitslag van Laon, 313 duiven van 17 deelnemers:
Totale vereniging (tevens A-uitslag):
1, 2, 4 en 5: Jim van Ingen
3. Comb. K. & K. Meijers

B-ploeg:
1 en 2: G. Wolbert
3, 4 en 5: B. Steggink

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >