De motie, die door de CDA-Kamerleden Hilde Palland en Harry van der Molen is ingediend, om de regering op te roepen in overleg te gaan met Duitsland en België om Coronaregelingen beter te harmoniseren voor ondernemers in de grensstreek. Deze motie is met brede steun aangenomen en concreet houdt dat in dat de regering van Nederland in overleg treedt met haar buurlanden. Voor 1 juli moet de Kamer vervolgens worden geïnformeerd over de uitkomsten van deze gesprekken.
In Nederland, België en Duitsland zijn Coronamaatregelen niet geharmoniseerd, waardoor er grensondernemers zijn die noch voor een uitkering in Nederland, noch voor een uitkering in het woonland in aanmerking komen en tussen wal en schip vallen. Het gaat om ongeveer 3500 Nederlandse grensondernemers die in België of Duitsland wonen, maar in Nederland hun brood verdienen en die door het woonlandbeginsel uitgezonderd zijn van een deel van de zogenoemde Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Ze kunnen wel een lening bedrijfskapitaal krijgen, maar geen uitkering levensonderhoud. Dat laatste is een gift, die zij niet hoeven terug te betalen.
Volgens het CDA, en gelet op het aannemen van de motie ook door een brede Kamermeerderheid, hebben deze ondernemers net zo goed recht op ondersteuning als alle andere, maar vallen nu tussen wal en schip. Dit voorbeeld geeft maar weer aan hoe belangrijk het is om de gevolgen van nieuwe wetten in beeld te hebben voor Nederlanders, die in de grensstreek wonen, werken en leven.