Dinkelland is één van de 10 gemeenten in Nederland, die meedoen aan een pilot om reisdocumenten en rijbewijzen aan huis te brengen. Dat bespaart de burger een tweede ritje naar het gemeentehuis en in een uitgestrekte gemeente als Dinkelland is dat voor de inwoners een besparing, want zeker mensen uit Saasveld en Deurningen moeten voor een ritje naar het gemeentehuis toch al gauw meer dan 20 kilometer rijden. Het biedt ook voordelen aan mensen, die slecht ter been zijn of overdag weinig tijd hebben in verband met hun werk. Ook wil de gemeente met het meedoen aan deze pilot laten zien als gemeentelijke organisatie meer naar buiten te willen treden. Voor het aanvragen van de documenten moet de burger nog wel naar het gemeentehuis in Denekamp.
AMP Logistics
Het bedrijf AMP Logistics is voor het brengen aan huis van de reisdocumenten en rijbewijzen gecertificeerd. De procedure om de documenten veilig af te leveren is goed doordacht. Tijdens het bezorgen worden alle gegevens nog eens gecontroleerd en de oude documenten ongeldig gemaakt, inclusief een scan. Voor AMP Logistics is het een logistieke klus, want samen met Tubbergen en Dinkelland worden er maar liefst 25.000 reisdocumenten op jaarbasis bij mensen thuisgebracht. Na de aanvraag in het gemeentehuis wordt er contact gelegd tussen de aanvrager en AMP Logistics. De afspraak wordt gemaakt wanneer het document kan worden afgeleverd. Ook is het zelfs mogelijk om het document op de werkplek te laten bezorgen en dat hoeft dus niet de woonplaats van de aanvrager te zijn. Het moet dan echter wel een reële optie zijn. De reisdocumenten kunnen op de maandag tot en met donderdag tussen 8.00 uur en 21.00 uur worden bezorgd en op vrijdag en zaterdag tussen 8.00 uur en 18.00 uur. In eerste instantie is er een bezorgmarge afgesproken van twee uur, maar de avond ervoor krijgen de mensen bericht wanneer de bezorger precies voor de deur staat. Voor de veiligheid zit er dan ook een foto van de bezorger bij.
Voor een spoedpaspoort moet men nog wel een tweede keer naar het gemeentehuis rijden. De pilot voor het aan huis brengen van reisdocumenten en rijbewijzen duurt een jaar. Daarna bekijkt de gemeente of men verder gaat met deze service.
Jack Kluijtmans de eerste die het rijbewijs aan huis krijgt gebracht
Burgemeester Cazemier bezorgde persoonlijk in Denekamp de enveloppe met een nieuw rijbewijs voor Jack Kluijtmans. De burgervader kwam aangereden in een TukTuk met een bos bloemen en het nieuwe rijbewijs om daarmee deze pilot officieel te starten en onder de aandacht te brengen.
Foto’s Caspar Kouijzer