René Rorink over horigheid in Twente

Horigheid, zo leerden we op school, was een soort slavernij waarbij boeren woonden en werkten op het land van hun heer. Maar is dat ook zo in onze omgeving het geval geweest? Nergens in Nederland kende de horigheid zo’n lange geschiedenis als in Twente en Oost-Gelderland. Daar waar die vorm van onvrijheid op het platteland elders al in de Middeleeuwen verdween of helemaal niet heeft bestaan, bleef ze in de Twentse marken en buurtschappen voortbestaan tot in de 19de eeuw. Door velen wordt de horigheid daardoor in verband gebracht met bepaalde tradities, een Twentse volksaard en het Twentse boerenerfrecht. Maar is dat terecht? Wat is er waar en wat is niet waar als het om horigheid en het boerenerfrecht gaat?
rene rorink3
Over deze vragen geeft René Rorink, advocaat en onderzoeker van de Twentse horigheid, een lezing op donderdag 26 oktober as in Ootmarsum. Hij zal de aanwezigen meenemen in de wereld van de horigheid aan de hand van pakkende voorbeelden uit onze omgeving.
Geboren in Oldenzaal en woonachtig in Ootmarsum is Rene Rorink de auteur van het boek ‘Verbonden door de echte’, een boek over rechten en plichten van de horige boeren onder de Twentse landsheerlijke hoven tot 1811.
De lezing vindt plaats op 26 oktober in de Gasterij Oatmössche aan het Commanderieplein 3 te Ootmarsum en start om 20.00 uur. De avond wordt georganiseerd voor donateurs en leden van de vereniging Heemkunde Ootmarsum. Omdat de inhoud een breder publiek zal aanspreken is iedereen welkom.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >