Restafval verminderen met maar liefst 75%

“Wij moeten samen met inwoners voor minder restafval zorgen”

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen willen de hoeveelheid huishoudelijk restafval met maar liefst 75% verminderen in 2030 tot 50 kg per inwoner per jaar. Niet alleen is dat beter voor het milieu, ook wordt dan het tarief voor de afvalstoffenheffing voor de inwoners lager. Om deze ambitie waar te kunnen maken stellen de gemeenten samen een Afvalbeleidsplan op.  Dinkelland en Tubbergen sluiten daarmee aan bij de Twentse Afvalvisie.

Afval is grondstof
De inhoud van de grijze container is geen afval, maar bestaat uit herbruikbare grondstoffen. Er worden  nu nog teveel herbruikbare grondstoffen verbrand en dat moet worden veranderd. Afval krijgt als grondstof een economische waarde: in plaats van een ongewenst restproduct wordt afval een gewenst goed. Producenten houden er nu al rekening mee dat de onderdelen van hun producten later zo goed mogelijk opnieuw gebruikt kunnen worden. De manier waarop de producten in de afvalfase worden ingezameld en verwerkt, moet daar beter op gaan aansluiten.

Zorgen voor minder restafval
Om te zorgen dat er in 2030 veel minder afval in de grijze container komt, moet er nu al een omslag worden gemaakt. Het gaat niet meer om afvalverwijdering maar om grondstoffenrecycling. Daardoor zijn er later veel minder natuurlijke grondstoffen nodig. Dat is goed voor milieu en leefomgeving.

De komende jaren zal de huidige inzamelmethode steeds meer wijzigen. Sorteerproeven hebben aangetoond dat er nog teveel grondstoffen, zoals onder meer plastic, papier, blik en textiel, enzovoorts  in de grijze container terecht komen. “Dit betekent dat er goed nagedacht moet worden hoe wij samen met de samenleving de hoeveelheid restafval in de grijze container kunnen verminderen.
Alfons Steggink_klein
In het ‘Afvalbeleidsplan’ worden keuzes gemaakt hoe dit het beste kan gebeuren.” zegt wethouder Steggink  van de gemeente Dinkelland. Eén van de middelen, die worden ingezet, is het goed en vaak communiceren met de burgers. “Uiteindelijk moet een gedragsverandering bij de inwoners leiden tot een betere scheiding van afvalstromen en een beter hergebruik van de grondstoffen. Groot voordeel voor de inwoners is dat zij beloond worden met een lagere afvalstoffenheffing”, aldus wethouder Steggink.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >